EU-kommissionär försvarar Apples skattesmäll

EKONOMI. De uteblivna skattepengarna i mångmiljardklassen som Apple ska betala till Irland stämmer och regeringen har tagit steg för att kräva tillbaka dem. Det sade EU-kommissionären Margrete Vestager när hon mötte uppretade irländare i Dublin.

Margrete Vestager, EU:s konkurrenskommissionär.<br>
Margrete Vestager, EU:s konkurrenskommissionär.
Foto: © European Union , 2016 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Georges Boulougouris
Andreas Liljeheden

– I de senaste fallen, med illegalt statsstöd, så baseras de på EU-regler som varit gällande under nästan 60 år. Rättvis konkurrens är vad som får företag att växa, sade en leende Margrete Vestager i ett försök att försvara EU-kommissionens bedömning rörande olagligt statsstöd på Irland.

Den danska konkurrenskommissionären retade upp den irländska regeringen när hon i augusti förra året beordrade den att kräva tillbaka 13 miljarder euro, över 120 miljarder kronor, i uteblivna skatteintäkter från den amerikanska datajätten.

Enligt Kommissionen ska Apple ha erhållit olagligt statsstöd i form av låg beskattning mellan åren 2003-2014. Ett enskilt år ska bolaget ha betalat så lite som 0,005 procent i skatt.

Kommissionen har ingen talan när det gäller EU-ländernas skattesats. Däremot ligger det på konkurrenskommissionären att granska om alla bolag konkurrerar på lika villkor. I fallet med Apple på Irland har bolaget betalat betydligt lägre skatt jämfört med de allra flesta bolag registrerade där.

Har börjat kräva tillbaka pengarna

Apple och den irländska regeringen motsäger sig beslutet och de har båda tagit frågan till domstol.
I väntan på ett avgörande, vilket kan ta flera år, skulle Apple ha satt över pengarna på ett särskilt konto. Så har inte skett.

Margrete Vestager menade ändå att regeringen har tagit steg för att kräva tillbaka pengarna.
– De irländska myndigheterna jobbar på att kräva in pengarna. Men det är en stor summa och jag förstår att det är komplicerat, sade hon.

Den irländska regeringen är orolig för att kommissionens krav ska leda till förlorade arbetstillfällen. Irland har lockat storbolag att registrera sina europeiska verksamheter på Irland genom sin låga bolagsskatt på 12,5 procent. Enbart Apple sysselsätter närmare 6 000 personer i Cork.

Kommissionens agerande har också retat upp USA där man anklagar EU för att jaga just amerikanska storbolag. Bland de mest uppmärksammade konkurrensfallen hittar man flera amerikanska jättar. Förutom Apple har Vestager och hennes stab också startar processer mot Google, Starbucks och McDonald's.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00