Debatt

Corazza Bildt: Den sociala pelaren skapar falska förhoppningar

DEBATT. Regeringen har valt fel frågor, fel prioriteringar och fel fokus för sin Europapolitik, skriver Anna Maria Corazza Bildt (M), europaparlamentariker, om det sociala toppmötet i Göteborg. 

Anna Maria Corazza Bildt, Europaparlamentariker (M)
Anna Maria Corazza Bildt, Europaparlamentariker (M)Foto: Europaparlamentet
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Anna Maria Corazza Bildt,
europaparlamentariker (M)

Jämlikhet och sociala rättigheter är grundprinciper som vi delar inom EU. Frågan är hur vi ska nå dit? För mig är det tydligt att vägen fram är nationell, inte på EU-nivå. Att vi inte ska syssla med detta i Bryssel betyder inte att det inte är viktigt.

EU ska främja dialog

Jobb i Sverige börjar med en välfungerande inre marknad och välfärden finansieras med export. Tillväxt skapas av företag som kan växa tack vare den fria rörligheten av varor, tjänster, kapital, människor och data på vår europeiska marknad, och genom att de kan konkurrera globalt med lika villkor.

Det sociala toppmötet i Göteborg liknade på sätt och vis FN:s generalförsamling med tal, diskussioner och seminarier om viktiga principfrågor som leder till att stats- och regeringschefer antar en deklaration om principer. Men lagstiftning och genomförande sker på nationell nivå.

Dialogformatet i Göteborg, med EU-ledare som samtalar med civilsamhället i direktsändning på TV är bra. Delaktighet minskar avståndet mellan EU:s institutioner och medborgarna.

Min förhoppning är deklarationen om den sociala pelaren snart faller i glömska efter det här stora jippot, det vore nog för allas bästa.

EU ska ta på sig ledartröjan i principfrågor genom att öka medvetenheten, och utbyta erfarenheter och bra tillvägagångssätt med varandra. Men det är en sak att debattera, och en annan sak att fatta bindande beslut på EU-nivå.

Europeiska Rådet är varken FN:s generalförsamling eller en tankesmedja. Det är, tillsammans med Europaparlamentet, en lagstiftare och ett beslutsorgan i gränsöverskridande frågor som kräver en gemensam lösning på EU-nivå.

Plakatpolitik

Det är oansvarigt att i vår tid, där så många lider av utanförskap, arbetslöshet och bristfällig välfärd, ge hopp om att vi kan lösa detta med EU-regler, för det kan vi tyvärr inte! Stora ord om sociala rättigheter som inte överensstämmer med verkligheten är endast plakatpolitik. Risken är att regeringen ökar förväntningar som EU sen inte kan leva upp till. Det kan leda till att besvikna medborgare vänder sig emot EU.

Problemet är att för de rödgröna handlar det inte bara om principer utan också om EU-lagstiftning på det sociala området. Vi har redan sett förslag till EU-lagstiftning om till exempel ersättningssystem och föräldraledighet.

Hotar den svenska modellen

EU-beslut är alltid en kompromiss och det är därför naivt att tro att alla andra länder skulle vilja kopiera Sveriges system. Detta är därför ett hot mot den svenska modellen.

Social rättvisa är en nationell kompetens eftersom vi har väldigt olika arbetsmarknadsmodeller och för att fördelning av skattepengar och bidrag sker nationellt. I Sverige nås överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter, inte mellan politiker.

Samtidigt vägrar de rödgröna att gå vidare med att öppna upp den inre marknaden för tjänster, öka fri handel, främja innovation och förstärka kamp mot terrorism.

Det är synd av regering har valt fel frågor, fel prioriteringar och fel fokus för sin Europapolitik. Det försvagar Sveriges roll inom EU. Tänk om vi i Sverige hade haft ett toppmöte om den inre marknaden för människor, konsumenter och företag!

Toppmötet ledde inte till riktiga beslut

Göteborg blev tyvärr inte som Schengen- eller Parisavtalet, där Europeiska Rådet fattade riktiga beslut som gör skillnad för framtiden.

Min förhoppning är deklarationen om den sociala pelaren snart faller i glömska efter det här stora jippot, det vore nog för allas bästa.

Jag tror på Europa, ett Europa för alla. Därför kämpar jag för ett Europa som är effektivt i de frågor där gemensamma lösningar ger ett mervärde. Det är så vi skapar folkligt stöd för EU. Jag drömmer om den dag som Sverige återigen blir en dynamisk aktör i kärnan av Europasamarbetet, en drivande kraft som påverkar avgörande frågor för våra barns framtid: fred och säkerhet, gemensam marknad för alla, hållbarhet och klimat, migration.

Räkna med mig på barrikaderna.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00