Debatt

Centerpartiet: EU måste göra det brottsligt att köpa sex av traffickingoffer

Det finns hål i lagstiftningen som begränsar möjligheterna att bekämpa människohandel på EU-nivå, skriver Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).

Det ska vara brottsligt att köpa sex av en person som du vet är ett offer för trafficking, eller medverka till att ett offer för trafficking säljer sex, skriver debattören.
Det ska vara brottsligt att köpa sex av en person som du vet är ett offer för trafficking, eller medverka till att ett offer för trafficking säljer sex, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Abir Al-Sahlani
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Trafficking är ett fruktansvärt brott, ett av de värsta som finns. Hänsynslösa kriminella utnyttjar en annan person hänsynslöst för att tjäna pengar på att tvinga dem att sälja sin kropp, slavarbeta eller att sälja deras organ.

Verktygen räcker inte

2011 antogs EU:s anti-traffickingdirektiv. Men under de 12 år som har gått sedan dess har världen förändrats och verktygen som EU har i kampen mot människohandeln räcker tyvärr inte till. Även om trafficking fortfarande oftast handlar om kvinnor som tvingas sälja sina kroppar, eller personer som tvingas in i slavhandel, så ökar andra former av människohandel i EU. Det handlar om trafficking för att tvingas tigga, utnyttjande för kriminalitet samt organstölder från traffickingoffer. Även tvångsäktenskap och illegala adoptioner räknas in, när EU nu ska skärpa sina regler.

De kriminella gängen som ligger bakom människohandeln ser inga nationella gränser, de ser bara fler chanser att utnyttja utsatta människor.

EU-kommissionen la nyligen fram en rad förslag, som vi nu ska ta upp för förhandling i Europaparlamentet. Som förhandlare för den liberala partigruppen Renew Europe i jämställdhetsutskottet FEMM, har jag fokus på en rad viktiga förändringar som behöver genomföras:

  • Det ska vara brottsligt att köpa sex av en person som du vet är ett offer för trafficking, eller medverka till att ett offer för trafficking säljer sex. Även i de EU-länder där det i dag är lagligt att både köpa och sälja sex. Att det är så innebär det att det finns hål i lagstiftningen som begränsar möjligheterna att bekämpa människohandel.
  • Människohandlarnas pengar ska kunna frysas och beslagtas. EU:s lagliga ramverk för att frysa och konfiskera vinster och tillgångar från kriminell verksamhet kom till först när anti-traffickingdirektivet redan var på plats. Därför finns det idag inget lagrum i direktivet som kan se till att frysa vinster från traffickingverksamhet samt att dessa skulle tillfalla staten. Detta måste vi ändra på.
  • Många offer för trafficking blir indragna i det efter att ha blivit lurade via sociala medier. Kommissionen har nu lagt fram förslag för att lättare kunna upptäcka sådana brott på digitala plattformar som sedan kan användas som bevis i en rättegång.

Stärk jämställdhetsperspektivet

Förslagen som kommissionen har lagt fram är överlag mycket bra, men jag efterlyser ett starkare jämställdhetsperspektiv. Det är viktigt att skyddet av offren stärks och att vi skyddar dem och ger dem en väg ut ur utnyttjandet. Eftersom kvinnor och flickor är den grupp som vanligast faller offer för trafficking, behöver direktivet skräddarsys efter deras behov.

De kriminella gängen som ligger bakom människohandeln ser inga nationella gränser, de ser bara fler chanser att utnyttja utsatta människor. Därför måste EU samarbeta här – i ännu större utsträckning än i dag. Tillsammans kan medlemsstaterna samverka för att stoppa lidandet och grymheterna.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00