Busch Thor: EU måste öka legitimiteten

VÄGVAL. KD:s partiledare menar att det är hög tid att bestämma vilken riktning europasamarbetet ska ta. Hon vill öka legitimiteten genom att EU fokuserar på färre frågor.

EU står inför ett val menar Ebba Busch Thor. Hon menar att det handlar om hur man skapar legitimitet.  

– Nu måste man bestämma sig. Fler uppgifter och minskad legitimitet och fler länder som går samma väg som brexit eller färre uppgifter och ökad legitimitet, säger hon till Altinget. 

Läs också: Skyttedal och Lega vill till Bryssel

Som ett exempel nämner hon föräldraförsäkringen. Något hon själv tycker är viktigt men som fortfarande bör vara upp till varje nation att bestämma om.  

– Jag som kvinna, som fött två barn under tiden jag har varit partiledare dessutom, skulle verkligen önska att alla länder inom EU hade en väl utbyggd föräldraförsäkring. Men det är inte EU:s primära beslutskompetens. Då måste jag välja att hellre ta ett kliv tillbaka i mina hjärtefrågor och hålla det på den nationella nivån för att istället värna ett EU som levererar bättre på sina kärnområden men framför allt ökar sin legitimitet. 

Vill bidra

Valdeltagandet i EU-val brukar vara lågt. Ebba Busch Thor känner ett ansvar för att själv bidra till att öka det.  

– Jag kommer att ta ett personligt ansvar att som nationell politiker och partiledare engagera mig i det här valet och inte bara lägga över ansvaret på våra EU-kandidater. Det kan vara ett sätt att gifta ihop det här och visa betydelsen av olika beslutsnivåer.  

Hon menar att det är viktigt att människor förstår vilket inflytande EU har på politiken och människors liv också i Sverige.  

– Jag tror att det vilar ett otroligt tungt ansvar på oss att faktiskt bedriva valrörelsen på ett sådant sätt att man både i vilka kanaler och på vilket sätt man kommunicerar och vilka frågor man lyfter visar på vilken stor påverkan EU har på vanliga människors liv och vilka beslut som tas på nationell nivå.

Forrige artikel Skyttedal och Lega vill till Bryssel Skyttedal och Lega vill till Bryssel Næste artikel Podd: Murus berlinensis, EU-armé och Drömmen om Europa Podd: Murus berlinensis, EU-armé och Drömmen om Europa
Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

KLIMAT. EU är på väg att missa de gemensamma energimålen för unionen 2030. Energiministrarna utlovar skärpning, men är inte överens om vägen framåt. För svensk del vill energiminister Anders Ygeman (S) inte se mer av Bryssel.