Busch skyller på Bryssel – men EU uppmuntrar elstöd till särskilt drabbade

Energiminister Ebba Busch (KD) anser att ett fyrkantigt EU-system har stått i vägen för ett mer behovsprövat elstöd. Men EU-regelverken uppmanar snarare till att stöden just ska gå till drabbade kunder.

Det hade inte gått att utforma med den typen av precision som många har varit ute efter inom en rimlig tidsram, säger Ebba Busch (KD), i en intervju med Altinget. <br>
Det hade inte gått att utforma med den typen av precision som många har varit ute efter inom en rimlig tidsram, säger Ebba Busch (KD), i en intervju med Altinget.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Jacob Hederos

Efter att den kända S-debattören Jan-Emanuel Johansson har kritiserat regeringen för att ha fått för mycket i elstöd pekar Ebba Busch (KD) nu på att EU-ordningar ska ha begränsat regeringens handlingsutrymme.

– Här utgår vi från ett fyrkantigt EU-system, där vi inte kan göra den typen av skillnader och säga att ”Jan-Emanuel, han behöver inte en enda krona till. Men den här barnfamiljen skulle behöva ha mer”, säger Ebba Busch till TV4.

En sådan tydlig begränsning finns dock inte i de EU-regelverk som är aktuella. Snarast uppmanar flera av regelverken till att stöden ska gå till ”särskilt drabbade” slutkunder på ett ”träffsäkert sätt”, vilket just öppnar för en behovsprövning.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00