Brexitförhandlare: ”Vi måste göra upp om räkningen”

EU. Mannen som ska leda EU:s Brexitförhandlingar, Michel Barnier, säger att parterna står långt ifrån varandra på vissa punkter. Däribland summan som EU vill att Storbritannien ska betala som enligt uppgifter kan uppgå till 100 miljarder euro.

EU:s brexitförhandlare Michel Barnier
EU:s brexitförhandlare Michel BarnierFoto: © European Union , 2017 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Mauro Bottaro
Andreas Liljeheden

– Vissa har skapat illusionen att Brexit inte kommer ha några materiella konsekvenser. Så är det inte, sa Michel Barnier när han vid lunchtid på onsdagen presenterade förslag på förhandlingsdirektiv inför kommande samtal med britterna.

Direktivet grundar sig på de riktlinjer som EU:s stats- och regeringschefer klubbade igenom i lördags och de ska fungera som förhandlingsmandat. I första hand vill man från EU:s sida säkerställa rättigheterna för europeiska medborgare i Storbritannien och se till att de inte diskrimineras gentemot britter. Barnier poängterade att det inte bara handlar om de EU-medborgare som bor och jobbar i landet idag.

– Det handlar också om människor som har bott där tidigare och de som kommer att bo där fram till dess att Storbritannien lämnar, sa han

Punkt två på EU:s Brexitlista handlar om den stora summa pengar som man vill att Storbritannien betalar. Det handlar enligt Barnier inte om en nota eller någon form av bestraffning utan enbart om att göra upp räkningen för de finansiella åtaganden som landet har inom EU. Dels rör det långtidsbudgeten som sträcker sig fram till 2020 men också om projekt inom europeiska investeringsbanken och utvecklingsfonden liksom flyktingavtalet med Turkiet där EU har utlovat stöd på tre miljarder euro.

– EU och Storbritannien har gemensamma åtaganden som vi drar fördel av gemensamt och som vi finansierar gemensamt, sa Barnier.

1000 miljarder kronor

Chefsförhandlaren ville inte sätta en siffra på hur mycket pengar det rör sig om. Tidigare har den uppskattats till 60 miljarder euro men enligt Financial Times kan det vara så mycket som 100 miljarder, det vill säga nästa 1 000 miljarder svenska kronor.

I London har vissa kallat siffrorna absurda. Tonen mellan parterna har också blivit allt mer spänd de senaste dagarna. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sa efter en middag med premiärminister Theresa May häromdagen att han blivit betydligt mer skeptisk inför kommande förhandlingar på grund av Mays attityd.

Michel Barnier, som var med på samma middag, beskrev den idag som artig. Samtidigt erkände han att parterna står långt ifrån varandra på vissa punkter, däribland de finansiella åtagandena. Men han hoppades att han ändå skulle hitta lösningar.

– Jag kommer fokusera på fakta och siffror och inte styras av känslor. Vi kommer lyssna på britterna och se var vi kan enas, sa han.

EU-domstolen avgöra tvister

Enligt förhandlingsdirektivet som presenterades idag vill EU också undvika en ny hård gräns mellan Irland och Nordirland som hör till Storbritannien. Och man vill lösa frågan om hur eventuella framtida juridiska tvister ska avgöras. När det gäller EU-medborgares rättigheter menar Kommissionen och Barnier att det bara är EU-domstolen som kan avgöra sådana fall. Detta kommer också att sticka i ögonen på Theresa May som högtidligt har deklarerat att landet inte längre ska lyda under domstolen i Luxemburg.

Förhandlingsdirektivet omfattar bara själva skilsmässan, något som man kallar den första fasen. Först när man har nått ”tillräckliga framsteg” där, till exempel att EU fått garantier om att europeiska medborgare ska ha samma rättigheter i Storbritannien som britter, vill man från EU:s sida börja prata om framtiden och frihandelsavtal.
Förhandlingsdirektivet väntas godkännas av EU:s övriga medlemsländer den 22 maj. De verkliga förhandlingarna spås starta efter det brittiska valet 8 juni.

– Vi ska börja förhandla så snart britterna är redo, sa Michel Barnier.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00