Anklagelser om sextrakasserier får parlamentariker att titta inåt

SJÄLVRANNSAKAN. Weinstein-skandalen om sextrakasserier i Hollywood har fått skelett att rasa ur garderoberna i Bryssel och Strasbourg. Nu kräver ledamöterna själva att oberoende experter kopplas in.

BRYSSEL: En rad avslöjanden i flera europeiska medier gällande grova sexuella trakasserier i Europaparlamentet fick torsdagen den 26 oktober ett flertal parlamentsledamöter att kräva att oberoende experter ska undersöka anklagelserna.

I kölvattnet på den numera världsomspännande kampanjen mot sextrakasserier med hashtaggen #metoo, har flera medier tecknat en bild av en kultur i EU-demokratins högborg, där olämpliga kommentarer, inviter och beröring är en del av vardagen för framför allt kvinnliga anställda.

Redan den 20 oktober kunde franska Le Figaro berätta om 27-åriga Jeanne Ponté som samlar historier om olämpligt uppträdande i en liten blommig anteckningsbok. Under sina tre år som assistent åt en fransk parlamentariker – som dock inte har något med övergreppen att göra – har hon skrivit ner 47 olika episoder. Det handlar om händer på rumpan, nyp i midjan, mejl mitt i natten med smygtagna bilder på henne och olämpliga middagsinbjudningar.

Känner att ingen lyssnar

Grövre anklagelser om direkta övergrepp och våldtäkter har också framkommit, bland annat i Bryssel-mediet Politico, som har samlat ihop ett trettiotal vittnesmål från anställda i Europaparlamentet.

De flesta anklagelserna kommer från anonyma källor och är i endast några få fall riktade mot namngivna personer – och inte mot vare sig parlamentariker eller andra anställda i Europaparlamentet.

Den 71-årige före detta franske miljöministern och EU-parlamentarikern Yves Cochet har dock fått se sina tre år gamla olämpliga sms publicerade i brittiska Sunday Times. I sms:en försöker han övertala en 25-årig assistent till en annan parlamentariker att komma på en middag, där de inte ska prata om politik, utan om hennes ”passioner, drömmar och fantasier”.

Parlamentet ska sätta sig i skolbänken

I den resolution som antogs 26 oktober i Strasbourg ber nu parlamentsledamöterna om en "taskforce" utifrån med mandat att undersöka omfattningen av sextrakasserier och övergrepp, för att man på så sätt ska få en överblick över problemets omfattning. Denna taskforce ska också utvärdera de existerande anmälningsmöjligheterna och upprätta ett register över sådana fall. Det ska även bli obligatorisk utbildning av ledamöter och anställda om ”respekt och värdighet på arbetsplatsen”.

Europaparlamentet har redan flera utskott som behandlar trakasseriärenden, men de består framför allt av parlamentariker, vilket kan vara ett hinder för vissa personer att vända sig dit.

Positionen för assistenter i Europaparlamentet försvagas också av att assistenter när som helst kan få sparken av sina politiska chefer enkom för att parlamentarikern har tappat förtroendet för assistenten. 

Vågar inte träda fram

Catherine Bearder från brittiska Liberaldemokraterna, som är chef över det antitrakasseriutskott som behandlar ärenden mellan ledamöter och assistenter, berättade under en debatt i parlamentet på onsdagen att många inte träder fram – av rädsla.

– Vi har en konstant ström av ärenden, men det är väldigt svårt för offren att träda fram. Ett offentliggörande innebär en professionell och ekonomisk risk för dem, så därför kommer deras fall inte med, och vi får inte hela bilden, sade Bearder, som understryker att det inte är acceptabelt.

– Vi ska bli bättre, både på att förebygga trakasserier från första början, genom att införa obligatorisk utbildning av ledamöterna, och bli bättre på att uppmuntra offren att träda fram genom att garantera dem att de inte kommer att förlora jobbet, samt handla snabbare när en utredning är klar, sade hon. 

Sliskiga kommentarer

Den danska socialdemokraten Christel Schaldemose, som har varit i Europaparlamentet i mer än tio år, är inte jätteöverraskad över avslöjandena.

– Man hör ju sliskiga kommentarer från kollegor när snygga unga assistenter går förbi. Så jag är inte förvånad över att det också har lett till att några har blivit direkt trakasserade, både med beröring och märkliga kommentarer. Men att det var så utbrett blev jag förvånad över, säger hon, och hoppas att uppmärksamheten kring ämnet kan bidra till att förändra saker.

– Det viktigaste är att vi skapar en kultur där det är legitimt att säga ifrån. Och det tror jag att den här processen kommer att bidra till. För det är ju verkligen förskräckligt om de här berättelserna stämmer, för då har vi ju en helt felaktig kultur i Europaparlamentet, säger Schaldemose.

I ett mejl till medarbetarna i Europaparlamentet som skickades onsdagen den 25 oktober understryker talmannen Antonio Tajani att det är nolltolerans mot alla typer av trakasserier.

”Jag uppmanar ännu en gång alla som har varit offer för olämpligt beteende att träda fram med detsamma. Om vi ska ta till sanktioner tänker jag se till att det blir hårdast möjliga straff för de parlamentsledamöter som befinns skyldiga för trakasserier”, skrev Europaparlamentets talman.

Forrige artikel Kolkraften central i slutsamtal om utsläppshandeln Kolkraften central i slutsamtal om utsläppshandeln Næste artikel Brexit sätter inte stopp för EU:s utvidgningsplaner Brexit sätter inte stopp för EU:s utvidgningsplaner