Anklagelser om sextrakasserier får parlamentariker att titta inåt

SJÄLVRANNSAKAN. Weinstein-skandalen om sextrakasserier i Hollywood har fått skelett att rasa ur garderoberna i Bryssel och Strasbourg. Nu kräver ledamöterna själva att oberoende experter kopplas in.

BRYSSEL: En rad avslöjanden i flera europeiska medier gällande grova sexuella trakasserier i Europaparlamentet fick torsdagen den 26 oktober ett flertal parlamentsledamöter att kräva att oberoende experter ska undersöka anklagelserna.

I kölvattnet på den numera världsomspännande kampanjen mot sextrakasserier med hashtaggen #metoo, har flera medier tecknat en bild av en kultur i EU-demokratins högborg, där olämpliga kommentarer, inviter och beröring är en del av vardagen för framför allt kvinnliga anställda.

Redan den 20 oktober kunde franska Le Figaro berätta om 27-åriga Jeanne Ponté som samlar historier om olämpligt uppträdande i en liten blommig anteckningsbok. Under sina tre år som assistent åt en fransk parlamentariker – som dock inte har något med övergreppen att göra – har hon skrivit ner 47 olika episoder. Det handlar om händer på rumpan, nyp i midjan, mejl mitt i natten med smygtagna bilder på henne och olämpliga middagsinbjudningar.

Login