Året som gick i EU-politiken

TILLBAKABLICK. 2017 präglades i EU av Brexit och flyktingfrågan. Men året innehöll också viktiga miljöuppgörelser, säkerhetsfrågor och den sociala pelaren. Och inte minst den nordiska kampen kring läkemedelsmyndigheten.

I januari väljs italienaren Antonio Tajani till ny talman i Europaparlamentet. Den konservative politikern tar över efter socialdemokraten Martin Schulz. Det gör att alla tre stora EU-institutioner (rådet, parlamentet och kommissionen) nu leds av konservativa.

Tajani tar över splittrat parlament

Att Sverige i februari väljer att förlänga sina gränskontroller kritiseras av parlamentet och flera medlemsländer.

– Att fortsätta hävda att landets säkerhet motiverar detta, det är ju ingen som riktigt tror på det, säger Malin Björk (V), till Altinget.

Kritik mot svensk gränskontroll

I slutet av februari enas medlemsländerna om framtida utsläpp. Sverige och klimatminister Isabella Lövin (MP) är nöjd, men hela nio länder röstar emot. Samtidigt som miljörörelsen tycker att förslagen inte är tillräckligt ambitiösa.

Stora oklarheter när EU-länder enades om framtida utsläpp

I början av mars tar kommissionen steg för ett ökat försvarssamarbete. Svenska ministrar tonar dock ned betydelsen och försäkrar att det inte handlar om att bygga upp en EU-armé.

EU ökar försvarssamarbetet

Många i EU drar en lättnadens suck när EU-skeptikerna och högerpopulisterna i Nederländerna i mitten på mars inte når de framgångar många hade räknat med i landets parlamentsval.

Motgång för Wilders ses som framgång för Europa

Men i mars kommer också det hittills största bakslaget för det europeiska samarbetet när Storbritanniens premiärminister Theresa May får klartecken från det brittiska parlamentet att lämna in ansökan om skilsmässa från EU. Den 29 mars lämnas den officiella utträdesansökan till Bryssel och brexitbollen sätts i rullning.

Brexittärningen är kastad

Kommissionens nya regler för utländsk arbetskraft, det så kallade utstationeringsdirektivet, möts i april av ris och ros från arbetsgivare och fack. Förslaget försvårar för företagen och hämmar den ekonomiska utvecklingen menar Svenskt Näringsliv. LO avfärdar kritiken och kallar det fånerier.

Arbetsgivare och fack tvistar om nya regler för utländsk arbetskraft

I maj varnar kommissionen återigen Sverige för en bolånekris. Finansminister Magdalena Andersson (S) delar oron men vill inte följa kommissionens rekommendationer om minskade ränteavdrag och höjd fastighetsskatt.

Andersson: Oroande utveckling på bostadsmarknaden

EU:s ledare träffas i juni i Bryssel för att få på plats ett nytt asylsystem. Men ett antal länder vägrar och någon uppgörelse sluts inte.

EU missar deadline för asylkompromiss

I juni går Sverige med i EU:s försvarssamarbete. Men det är fortsatt oklart på vilket sätt Sverige ska delta.

Sverige går med i europeiskt försvarssamarbete

Brexitdiskussionerna fortsätter och Storbritannien kommer med ett förslag i slutet av juni. Theresa May är nöjd men EU:s chefsförhandlare kallar det otillräckligt. I samma veva meddelar kommissionen att kostnaden som uppstår när britterna lämnar kommer att behöva täckas av de övriga medlemsländerna.

EU-förhandlare ratar brexitbud

Brittisk sorti ger kostsamt budgethål

I september håller kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt linjetal. En stor del av talet handlar om olika säkerhetsfrågor.

Flera säkerhetsfrågor i fokus hos EU-kommissionen

Kommissionen drar i början av oktober Irland inför domstol för att landet dragit ut med den 128 miljarder kronor stora skattenotan som landet inte skickat till Apple.

EU skruvar åt tumskruvarna på Amazon och Apple

Kampen om var den europeiska läkemedelsmyndigheten ska ligga tätnar inför beslutet senare under året. Kommissionens utvärdering av Sveriges kandidatur får i oktober en irriterad EU-minister att skicka brev till kommissionen.

Här är Ann Lindes irriterade brev till EU-kommissionen

I slutet av oktober håller statsminister Stefan Löfven ett EU-tal i Uppsala. Statsministern är övervägande positiv i talet men ser samtidigt att unionen står inför utmaningar.

Löfven vill inte se A-lag och B-lag i Europa

I november hålls det sociala toppmötet i Göteborg. Där undertecknas också den sociala pelaren. Kommissionen säger att pelaren inte är bindande och regeringen menar att den inte påverkar den svenska modellen. Men kritiska röster hörs från arbetsgivare i Sverige.

Oro för ökad EU-makt med sociala pelaren

Under året har parlamentarikern Cecilia Wikström (L) fört parlaments talan i frågan om ett nytt asylstem. Hon får med sig parlamentet men vissa länder är skeptiska. När Altinget träffar Wikström i november säger hon att hon vill att rådet ska köra över motståndarna.

Wikström (L) vill att rådet kör över Tusk i flyktingfrågan

I november står det klart att Amsterdam går segrande ur striden om den europeiska läkemedelsmyndigheten. Resultatet av omröstningen rör upp känslor i Danmark som tycker att Sverige inte hjälpte sina nordiska grannar tillräckligt.

Dansk riksdagsledamot vill se Sverige i nordisk skamvrå 

I kölvattnet av “Dieselgate” lyckas EU i slutet av november enas kring skärpta regler för bilmarknaden.

EU ser ut att få större kontroll över bilmarknaden

I december nås en kompromiss mellan EU:s fiskeministrar i den länge debatterade frågan om ålfiske. Den främsta åtgärden är ett tre månaders fiskeriförbud. Men den svenska regeringen är inte nöjd.

Skilda ministerreaktioner efter EU:s ålbeslut

En annan omdebatterad fråga når en preliminär lösning i december. Frågan om skogsavverkning har rört upp känslor på flera håll. Men de svenska protesterna kring det ursprungliga förslaget tycks ha gett frukt och EU ger tummen upp till ökad skogsavverkning. Helt klar ska frågan dock vara först år 2021.

Klimatstrid om skogen klar i EU

Alldeles innan jul kommer EU:s energiministrar, efter maratonförhandlingar på 15 timmar, överens om ett förslag hur unionen ska bli mer förnybar på energisidan. Men kommissionen tycker att förslaget är svagt.

Ministrarnas förnybartlinje får mothugg av kommissionen

 

Forrige artikel 10 mest lästa debatterna om EU 10 mest lästa debatterna om EU Næste artikel Svaga utsläppsmål – så vill Lövin öka takten Svaga utsläppsmål – så vill Lövin öka takten