91 procent för namnbyte i Makedonien – men få röstade

KORTNYTT. I folkomröstningen om namnbytet i Makedonien vann ja-sidan, alltså de som är för att byta namn till Nordmakedonien. Men endast 37 procent av de röstberättigade deltog.

Bakgrunden till omröstningen är den uppgörelse mellan Makedonien och Grekland som ägde rum i somras, då Grekland lovade att häva sitt veto mot ett makedonskt Nato- och EU-medlemskap, förutsatt att Makedonien byter namn till Nordmakedonien. 

Oppositionen i Makedonien uppmanade till bojkott av valet och menar att de kom segrande ur omröstningen eftersom endast 37 procent deltog i omröstningen. Samtidigt röstade 91 procent av dem som gick och röstade för ett namnbyte, vilket gör resultatet svårtolkat. 

Två tredjedelars majoritet

Makedoniens regering ska nu, med den rådgivande folkomröstningen i beaktning, rösta om den föreslagna namnändringen. I parlamentet krävs två tredjedelars majoritet, och det är därför nödvändigt att få delar av oppositionen ombord.

– Annars blir det nyval, sa premiärminister Zaev på en presskonferens i Skopje under söndagskvällen. 

Det är bråttom

Makedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov som tillsammans med Greklands utrikesminister Nikos Kotzia har varit med förhandlat fram namnuppgörelsen, säger till Ekot att det är bråttom om man vill lösa den 27-åriga namnkonflikten. 

– Vi har väntat väldigt länge, vi är veteraner på att vänta så vi vill gärna skynda nu, säger Nikola Dimitrov till Ekot. 

 

Forrige artikel LO, PTK och Svenskt Näringsliv bildar EU-råd Næste artikel Svenskar turistar mest i Spanien