Altingets valkompass – se vilken kandidat du står närmast

VALKOMPASS. Politik är att prioritera. Altingets valkompass låter dig fördela våra gemensamma resurser. Gör testet och se vilka riksdagskandidater du står närmast. 

 

Här hittar du valkompassen

Valrörelsen är i full gång. Många tvivlar om hur de ska rösta. Altingets valkompass “Finansminister för en dag” är tänkt att ge en tydligare bild av hur riksdagskandidaterna prioriterar i politiken.

Nytt fokus

Till skillnad från mer traditionella valkompasser fokuserar Altinget på vad politikerna vill göra med statens pengar:

– Vi låter väljaren gå direkt till politikens kärna: Fördelningen av våra gemensamma pengar, säger Altingets chefredaktör Mattias Croneborg.

I testet får väljaren göra en fördelning av skattepengarna till olika områden. Resultatet visar vilka riksdagskandidater som väljaren är mest respektive minst överens med. Testet utgår från regeringens budget i dag, det vill säga de pengar som respektive område får under 2018.

Argument från den politiska debatten

För varje område finns möjlighet att läsa argument för att öka respektive minska budgetposten. Dessa är baserade på vad som förts fram i den politiska debatten.

– Syftet är att väljaren ska få ett bättre beslutsunderlag, säger Hedda Jakobsson, projektansvarig.

Politikens a och o 

Fördelningen av de gemensamma resurserna är en stor del av politiken och som speglas dåligt i de mer traditionella valkompasserna. Det är en styrka i Altingets valkompass. Samtidigt finns viktiga värderingsfrågor som inte har så stor stor inverkan på statens budget. Det blir en svaghet med Altingets valkompass. Därför är det viktigt att se resultaten av valkompassen som en vägledning snarare än ett rättesnöre. Synpunkter eller frågor på valkompassen tar vi gärna emot på rd18@altinget.se.

Forrige artikel Höjda klimatbud på EU-nivå hänger löst Höjda klimatbud på EU-nivå hänger löst Næste artikel Så reagerade Europa på det svenska valet Så reagerade Europa på det svenska valet
  • Rapportera

    Bo Nyström

    En språngbräda till demokratiutveckling!

    Utmärkt idé! Modellen borde utvecklas och användas som en årlig folkomröstning för att fastställa statsbudgeten! Vår nuvarande demokrati behöver verkligen utvecklas!

Von der Leyen ger inte upp om utsläppshandelspeng

Von der Leyen ger inte upp om utsläppshandelspeng

MFF. EU-kommissionen gör omstart av flera planer på hur de ska dra in pengar till budgetkassan. Men mycket har hänt sedan Angela Merkel satte ner foten i protest mot utsläppshandelspengen i februari.