10 hetaste debatterna om EU under 2018

TOPPLISTA. Swexit, snusförbud och större satsningar på biobränsle. Se de mest populära debatterna under 2018. 

Bodil Valero, Ilan Sadé, Gunnar Hökmark, Lars Adaktusson, Jylle Guteland och Palle Borgström
Bodil Valero, Ilan Sadé, Gunnar Hökmark, Lars Adaktusson, Jylle Guteland och Palle Borgström
Axel Berggren

1. SD: "Nu tar vi nästa steg mot en Swexit"

Sverigedemokraternas gruppbyte i EU-parlamentet speglar den tillväxt partiet haft i Sverige. Det är dags att skaffa samarbetspartner på samma nivå för att kunna skapa allianser och på sikt lämna unionen, skriver EU-parlamentarikerna Kristina Winberg (SD) och Peter Lundgren (SD).

2. "En maktförskjutning som hotar demokrati och miljö"

Handelsavtalet mellan EU och Kanada – Ceta – kommer att driva utvecklingen åt helt fel håll. Decennier av hårt arbete för att stärka djur-, natur- och miljöskyddet hotas av avtalet, skriver miljödebattörerna Rebecka Le Moine, Christer Borg och David Van der Spoel.

Avtalet är designat främst för att ge ett starkt skydd till investerare, vilket gör att demokratiska processer får svårt att verka för samhällets bästa

Christer Borg, David Van der Spoel och Rebecka Le Moine

Att hatet fått ett starkare fäste i Sverige och Europa, är ett symptom som visar vart vårt samhälle är på väg. Bristen på kraftfulla åtgärder mot nyfascistiska och nynazistiska grupper har bidragit till att hatet i Europa har ökat 

Bodil Valero (MP)
Europaparlamentariker (MP)

3. MED: Gör Norden relevant igen

EU har kommit att svämma över när det gäller vilka områden unionen ska lagstifta om. Vi måste hitta ett samförstånd mellan de nordiska länderna och tala med en röst, skriver företrädare för Medborgerlig Samling (MED)

För att kunna kontrollera en lastbil registrerad i Bulgarien, med en förare från Polen, körandes för ett åkeri i Nederländerna, som fått uppdraget av en speditör i Spanien, krävs speciell kompetens och erfarenhet.

Lars Adaktusson (KD) och Andreas Carlson (KD)

4. Livsmedelsföretagen: Snusexportförbudet är folkhälsopolitiskt fel

Snusexportförbudet innebär inte bara att Sverige går miste om en potentiellt enorm marknad, utan även en möjlighet till en bättre hälsa för övriga européer. Det skriver Rasmus Bäckström, Livsmedelsföretagen.

5. Björk (V) om oredovisade pengar: Svensk öppenhet måste gälla också i EU

Det borde vara en självklarhet, inte bara för vänsterpartister, att vi förtroendevalda ska kunna visa vad vi gör för skattebetalarnas pengar, skriver EU-parlamentariker Malin Björk (V).

6. LRF: Regeringen måste sluta att använda EU som syndabock

Anpassningen till EU:s ramdirektiv för vatten är ett stort hot mot den svenska samhällsutvecklingen då den riskerar att lamslås om lagändringen genomförs, menar Palle Borgström, förbundsordförande LRF.

7. M: "Regeringens klimatpolitik är globalt ansvarslös"

De rödgröna för en klimatpolitik som är både ineffektiv och ansvarslös. Det är exempelvis helt ologiskt att avveckla koldioxidfri kärnkraft som hade kunnat utgöra en långsiktig grund för Europas klimatansträngningar, skriver Gunnar Hökmark, europaparlamentariker (M).

8. Bodil Valero (MP): Kristallnatten får aldrig upprepas

Kristallnatten får aldrig någonsin upprepas och nazisterna måste stoppas. Krafttag behövs för att stoppa den dystra utveckling som har skådats inte bara i Sverige men hela Europa med nazisternas växande organisation och aktivitet, skriver Bodil Valero, europaparlamentariker för Miljöpartiet. 

9. Debatt: Politiska hot mot väl fungerande transporter

Att bevaka den tunga lastbilstrafiken kräver särskild kompetens, menar Lars Adaktusson och Andreas Carlsson. De vill att fordon efter fem dagars cabotagekörningar inte ska kunna återkomma till landet inom på tio dagar. 

10. Guteland (S): "Vi måste satsa mer på biobränslen"

I dag fattar Europaparlamentet en rad avgörande beslut för Europas framtida energisektor.  Om vi ska nå målen i Parisavtalet måste vi satsa mer på biobränslen med hög klimatnytta, skriver Jytte Guteland (S), europaparlamentariker.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00