Möjlighet till betyg från årskurs 4
Departement: Utbildningsdepartementet
Utskott: Ärendet befinner sig hos regeringen
Status: Remiss

25/2
2020

Svea: Förslaget låter skolan bli skådeplats för symbolpolitik

DEBATT. Det självklara svaret på förslaget om betyg från årskurs fyra är nej. Politikerna borde åtgärda de problem som lärare och elever själva vittnar om, i stället för att lägga energi på symbolpolitik. Det skriver Jennie Gustafsson, Sveriges elevråd - Svea.

Läs mer
11/2
2020

Lärarförbundet: Liberalernas tankevurpa gör att lärarnas tid slösas bort 

SLUTREPLIK. Det är inte tidigare betyg som skapar god undervisning, det är tiden lärarna har till att planera och följa upp. Den tiden riskerar att försvinna när kraven på ökade insatser runt bedömning höjs, skriver Johanna Jaara Åstrand och Leo Gerdén.

Läs mer
6/2
2020

Betyg i fyran får mothugg från rektorernas förbund

BETYG. Det vore bra att öka möjligheten för fler skolor att sätta betyg redan från årskurs fyra, enligt SKR:s ordförande Anders Knape. Sveriges skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson är av motsatt åsikt och säger att regeringen helt missar målet.

Läs mer
4/2
2020

ISR: Politikerna talar hellre om tidigare betyg än att ta ansvar för skolan

REPLIK. Opinionsbildare fortsätter prata om betyg i årskurs fyra oavsett vad lärare, elever, forskare och lärarfack säger. Det är bara symbolpolitik, skriver Håkan Wiclander från Idéburna skolors riksförbund. 

Läs mer
28/1
2020

Liberalerna: Barn presterar bättre och gynnas av tidiga betyg

REPLIK. Det finns flera studier som visar att betyg har en positiv effekt på inlärningen. Liberalernas skolreformer har lett till förbättrade kunskapsresultat. Den framgångsrika politiken vill vi fullfölja genom januariavtalet, skriver Roger Haddad (L). 

Läs mer
9/1
2020

Lärarförbundet: Regeringens förslag saknar vetenskapligt stöd

DEBATT. Det vetenskapliga stödet för tidiga betyg är mycket svagt, men det verkar inte spela någon roll för regeringen. Förslaget om betyg från årskurs fyra får betyget F av oss, skriver Johanna Jaara Åstrand och Leo Gerdén. 

Läs mer