Initiativet Fossilfritt Sverige
Departement: Miljödepartementet
Utskott: Ärendet befinner sig hos regeringen
Status: Kommittédirektiv

31/12
2024
KOMMITTÉDIREKTIV

Utredning: Initiativet Fossilfritt Sverige

Sista datum för utredaren att redovisa uppdraget.

18/2
2021

Så fick Sverige en industrikansler ändå

ANALYS. Det blev inte så mycket mer än en tumme av statsminister Stefan Löfvens svulstiga löfte om en industrikansler. Däremot så råkade visst miljö- och klimatminister Isabella Lövin att tillsätta en istället.

Läs mer
1/2
2021

Svante Axelsson prisas för att leda "genom exemplets makt"

Nyhetsmagasinet Fokus har utsett Svante Axelsson, samordnare för regeringens initiativ Fossilfritt Sverige, till Årets samhällsbyggare.

Läs mer
13/8
2020

Miljöpolitiska förslag som kommer att märkas

UTREDNINGSHÖST. Förslaget om en plastskatt på engångsartiklar landade just hos regeringen och väckte omedelbar debatt. Senare i höst väntar ett par stora utredningar som lär få ännu mer fart på den miljöpolitiska debatten.

Läs mer
17/3
2020

Det står en klimatelefant i liftkön

ANALYS. Det är finfint att skidanläggningsbranschen lagt fram en färdplan för hur svensk utförsåkning kan bli fossilfri. Men trovärdigheten grumlas av att branschens egen jätte, Skistar, såg till att Sverige så sent som i december fick en ny flygplats.

Läs mer
6/11
2019

Snart dags för den stora klimatfärdplanen

OMSTÄLLNING. Ytterligare åtta branscher ska lämna in sina klimatfärdplaner till Fossilfritt Sverige. Därefter är det dags för regeringens utredare Svante Axelsson att börja pussla samman den stora färdplanen för klimatomställningen av hela Sveriges näringsliv.

Läs mer
21/3
2019

Konflikterna i industrins färdplaner mot fossilfritt

FOSSILFRITT. Den växande högen av färdplaner från industrisektorerna sätter press på politiken att sätta ner foten i flera frågor. Det gäller inte bara striden om biodrivmedlen eller hur elnätet och elproduktionen ska klara av de ökande behoven.

Läs mer
15/1
2019

Åkeribranschen vill ha kilometerskatt

STYRMEDELSSTRID. Åkeribranschen har enats om sin färdplan för att uppnå fossilfrihet, åtta månader efter ursprunglig deadline. Orsaken är bland annat en intern konflikt kring hur organisationen ska se på kilometerskatten.

Läs mer
6/7
2018

Fossilfritt Sverige får två år till

KORTNYTT. Initiativet Fossilfritt Sverige har precis nått full kraft i sitt arbete. Därför är det ett välkommet besked att regeringen förlänger uppdraget med ytterligare två år, enligt nationella samordnaren Svante Axelsson.

Läs mer
8/7
2016
KOMMITTÉDIREKTIV

Kommittédirektiv: Initiativet Fossilfritt Sverige

Regeringen har tillsatt en utredning.