Stor oro för trafficking av ukrainska flyktingar – ny rapport från Nod

Flera civilsamhällesorganisationer efterlyser en nationell stödtelefon för frågor om människohandel. Det framgår av en rapport som Nod publicerar i dag. ”Det finns till exempel en önskan om att det europeiska numret för brottsofferstöd ska användas i högre utsträckning och fungera som en sorts hubb”, säger Karin Neuhaus, kanslichef på Nod.

I två färska rapporter från Nod berättar organisationer om sina erfarenheter från sitt arbete i krissituationer. Främst den senaste tiden, då många har tvingats fly på grund av Rysslands krig mot Ukraina. 
I två färska rapporter från Nod berättar organisationer om sina erfarenheter från sitt arbete i krissituationer. Främst den senaste tiden, då många har tvingats fly på grund av Rysslands krig mot Ukraina. Foto: Claudio Bresciani/TT
Anders Gustafsson

Dagens så kallade lägesbild från Nod – Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och civilsamhället, kompletterar en liknande som släpptes nyligen. Båda handlar om hur civilsamhället tar sig an de flyktingar som kommer i kölvattnet av Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina. Medan fokus i den senaste ligger på risken för trafficking, så berör båda vilka lärdomar som har gjorts efter flyktingmottagandet 2015.

Några resurssidor om trafficking och rollfördelning

Plattformen civila Sverige samlar kunskap om hur man motverkar trafficking.

Länsstyrelsen har en manual för den som misstänker trafficking.

MUCF har en faktasida om civilsamhällets och det offentligas roller i flyktingmottagandet.

 

– Vi har precis klivit ut ur en pandemi som har påverkat civilsamhället mycket när det kommer till medlemstapp, utebliven verksamhet och digital omställning. Ändå har man direkt klivit in i det här akuta skedet. Det är fantastiskt att man är så snabba, trots belastningen så står man redo att mobilisera igen, säger Karin Neuhaus, kanslichef på Nod till Altinget.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00