Debatt

Ny rapport om kvinnors flyktupplevelse

Kvinnor utsätts för både förtryck och sexuellt våld i samband med krig och konflikter. Men trots denna kunskap är forskningen om vilka behandlingsinterventioner som är hjälpsamma kvinnorna begränsad. Det skriver Linda Jolof och Patricia Rocca, författare till en ny rapport för Röda korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö.

Kunskapen om kvinnors särskilda erfarenheter och förmåga att hantera svårigheter skulle kunna användas för att anpassa befintliga vård- och stödinsatser efter målgruppens erfarenheter och behov, skriver debattörerna. 
Kunskapen om kvinnors särskilda erfarenheter och förmåga att hantera svårigheter skulle kunna användas för att anpassa befintliga vård- och stödinsatser efter målgruppens erfarenheter och behov, skriver debattörerna. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Studier visar att förtryck mot kvinnor förvärras i samband med krig och konflikter. Kvinnor utsätts för våld som är strukturellt och som till exempel kan ta sig uttryck i riktat sexualiserat våld mot kvinnor som grupp, men de utsätts också för våld som är interpersonellt och som utförs inom ramen för familjen och/eller äktenskapet.

I flyktingläger och under migration upplever kvinnor en fortsatt stor utsatthet – de har som grupp färre resurser och mindre frihet. Våldet mot kvinnor är således mångdimensionellt och följer målgruppen från det offentliga in i det privata. Trots denna kunskap är forskningen om vilka behandlingsinterventioner som är hjälpsamma för dessa kvinnor begränsad.

Detta kan man läsa i den nya rapporten ”Mitt hjärtas syster. Upplevelser av krig, tortyr och/eller flykt bland kvinnor och interventioner anpassade för dem – en litteraturstudie”.

Centret möter fler män än kvinnor

Under 2021 startade Röda korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering sitt första forskningsprojekt: Mitt hjärtas syster. Kompetenscentret, som är ett samarbete mellan Svenska Röda korset (framför allt dess sex behandlingscenter för krigsskadade och torterade) och Röda korsets högskola, startades i syfte att kombinera behandlingscentrens kliniska erfarenhet med forskares vetenskapliga kompetens för att på så sätt möjliggöra en ny behandlingsnära forskning.

På Röda korsets behandlingscenter i Malmö, där två av rapportens författare arbetar, hade medarbetare under flera år noterat att centret möter fler män än kvinnor. Anledningen till underrepresentationen av kvinnor är oklar men i en ansats att förstå mer om kvinnors upplevelser startades projektet som nu levererat sina första resultat.

Svårigheterna följde kvinnorna

Rapporten innehåller två litteraturstudier. I den ena undersöktes kvinnornas upplevelser före och under flykt. I studierna beskriver deltagarna hur livet förändrades när kriget kom och hur de i samband med detta upplevde potentiellt traumatiserande händelser, samtidigt som de kämpade för att överleva och ta hand om sina familjer.

Svårigheterna följde kvinnorna också under flykten, och upplevelserna fick ofta allvarliga konsekvenser för såväl den fysiska som psykiska hälsan. I den andra delstudien undersöktes vilka interventioner som testats och utvärderats vetenskapligt för målgruppen. Resultaten visar att förhållandevis lite forskning har undersökt vilka interventioner som är hjälpsamma för kvinnor med den här typen av upplevelser.

Resultaten visar att förhållandevis lite forskning har undersökt vilka interventioner som är hjälpsamma för kvinnor med den här typen av upplevelser.

Kunskapen kan användas för vårdinsatser

Ingen av de identifierade studierna fokuserade på bearbetning av traumatiska upplevelser, ett vanligt fokus var i stället att hjälpa deltagarna att hantera svårigheter i sin nuvarande situation – ett resultat som är anmärkningsvärt utifrån de berättelser om våld som kvinnorna vittnar om. Även om forskningen är begränsad så visar de studier som genomförts ändå överlag på positiva hälsoeffekter efter genomgången behandlingsintervention. I rapporten uppmärksammas också de många hanteringsstrategier som kvinnorna använder sig av för att hantera de svårigheter som de går igenom där stöd från andra kvinnor framstår som speciellt intressant att undersöka i framtida forskning.

Kunskapen om kvinnors särskilda erfarenheter och förmåga att hantera svårigheter skulle kunna användas för att anpassa befintliga vård- och stödinsatser efter målgruppens erfarenheter och behov. Det skulle kunna leda till en mer effektiv vård och i längden en bättre hälsa för kvinnor som bär på upplevelser av krig och migration.   


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00