Läxhjälpsorganisation krävs på två miljoner

Skolverket kräver tillbaka utbetalda statsbidrag från en läxhjälpsorganisation som inte kunnat styrka inlämnade uppgifter. Enligt myndigheten handlar det om bedrägeri.

Rebecka Prahl

Läxhjälpsorganisationen har uppgett att de hyrt in sig på ett sportcenter i Enebyberg, men enligt Skolverkets granskning kan organisationen inte styrka att de betalat hyra eller haft anställd personal. Nu kräver myndigheten tillbaka de två miljoner som betalats ut, rapporterar SVT.

– Jag lutar åt att det handlar om bedrägeri och beslutar inom några dagar om det ska polisanmälas, säger Sofie Lundkvist enhetschef på Skolverket, till SVT.

Skolverket har kontrollerat fler läxhjälpsföretag

Myndigheten har granskat ett 30-tal organisationer sedan de våren 2021 fick signaler om att bidragen i vissa fall hade använts felaktigt.

Altinget kunde tidigare i höstas avslöja att Skolverket polisanmält tre ideella läxhjälpsorganisationer för ha försökt tillskansa sig statsbidrag genom att medvetet lämna oriktiga uppgifter. 

– Det är ett bidrag med hög risk som attraherar oseriösa aktörer, sa Jonas Krantz, avdelningschef på Skolverket, till Altinget i oktober. 

 

Läs också

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00