Debatt

Förorten förlorar när företag och myndigheter lämnar

I socialt utsatta områden behövs både myndigheter och företag som erbjuder spännande arbeten. Det menar Johan Jacobsson, vd Sylog.

Flera stora företag har på senare år flyttat från Kista, också kallat Stockholms Silicon Valley.
Flera stora företag har på senare år flyttat från Kista, också kallat Stockholms Silicon Valley.Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Frågan om integrationen är kanske den allra svåraste för Sverige de kommande åren. De segregerade förorterna med sina parallella strukturer och gängkriminalitet är farliga, inte bara för de som bor där, utan för hela vårt samhälle.

Arbetsplatser skapar integration

Att arbete och egen försörjning är en nyckel i integrationen känner de flesta till. Fast det räcker inte att människor som bor där har ett arbete, men på annat håll. Ett område kommer inte att upplevas som en del i det övriga samhället om känslan är att det har övergivits. Liv och rörelse behövs, människor måste kunna mötas.

Därför är arbetsplatser så viktiga. Företag som skapar nya tjänster och produkter, teknisk och ekonomisk utveckling. På motsvarande sätt behöver det finnas offentliga verksamheter såsom skolor, bibliotek, vårdcentraler och inte minst myndigheter. Det här instämmer alla i. Problemet är att det i praktiken ofta blir tvärtom.

Ett exempel är Kista i nordvästra Stockholm som på senare år fått se flera stora företag flytta därifrån. Det är en ytterst oroande tendens. Kista är speciellt av flera skäl. Det har fungerat som ett ”Silicon Valley” i Sverige med Ericsson som det stora flaggskeppet. Närheten till Tensta, Rinkeby, Akalla och andra utsatta förorter har samtidigt gjort Kista till en ledstjärna för många människor, inte minst unga.

Det fysiska kontoret ifrågasätts

En liknande trend syns tyvärr också på andra håll. Pandemin har gjort att kontoren har börjat ifrågasättas. Fler kan jobba hemifrån och då behövs det färre arbetsplatser. Företagen ser en möjlighet att spara pengar, vilket är förståeligt i ekonomiskt tuffare tider.

I en del fall blir beslutet att flytta kontoret. Då kan tyvärr externa faktorer, miljön runtomkring, och en upplevelse av otrygghet spela in. Sådant gör att lokaliseringen av det nya kontoret kan bli på annat håll. Följden blir en negativ spiral. Färre arbetsplatser minskar antalet människor i området. Affärer och restauranger får mindre inkomster. Om de slår igen minskar det attraktiviteten i omgivningarna och fler överväger då att flytta….

När Sida skulle flytta ut till Botkyrka blev protesterna så stora att de i stället valde det redan arbetsplatstäta Sundbyberg.

I det läget kan myndigheter fungera som en slags stötdämpare. Tanken att utlokalisera myndigheter verkar dock främmande i dag. Trots att det rimligen borde vara betydligt enklare att flytta från stadskärnan till en förort jämfört med att flytta till en helt annan del av landet, vilket var fallet när myndigheter utlokaliserades på 1990- och 2000-talet.

Utanförskapet cementeras

I dag ligger ytterst få myndigheter i socialt utsatta områden. Det ser inte heller ut att bli fler. När Sida skulle flytta ut till Botkyrka blev protesterna så stora att de i stället valde det redan arbetsplatstäta Sundbyberg. I december kom nyheten att regeringen ändrar direktivet för den nya Utbetalningsmyndigheten så att den inte ska ligga i Södertälje, utan i ”Stockholmsregionen”. Risken är att det blir ännu en myndighet i klustret i Stockholms innerstad.

Den uppväxande generationen behöver få se framtidsmöjligheter. Vägen för att lyckas i livet kan inte bara vara att ta sig därifrån. Då cementerar vi ett utanförskap och integrationen i kommer aldrig att fungera. Därför behöver det finnas företag som växer och erbjuder spännande och utvecklande arbeten. Men också myndigheter som finns på plats och bidrar till att det vanliga livet, vid sidan av arbetet, också fungerar.

Integrationen kommer inte att bli en enkel utmaning. Ska vi klara av den handlar det om att sluta med vackra ord och i stället börja agera. Ett konkret steg i rätt riktning är att utlokalisera fler myndigheter till våra förorter.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00