Fifas chef får 22 miljoner per år och väntas väljas om i vår

Trots stormarna i Qatar ska Gianni Infantino snart väljas om till president för världens största och mäktigaste fotbollsförbund Fifa – enligt uppgift med stöd av 207 av 211 länder. Få svar på fem nyckelfrågor här.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fifas president Gianni Infantino har kritiserats hårt för sin linje vid VM i Qatar, där förbundet bland annat har hotat landslag med sanktioner om de skulle bära regnbågsfärgade armbindlar vid finalen. Samtidigt har han kallat kritiska europeiska länder hycklande, rasistiska och anklagat dem för dubbelmoral.

Fifa har senare böjt sig när det gäller åskådares möjlighet att ta med sig regnbågsfärgade föremål in på arenorna, vilket tidningen The Independent rapporterat, dock utan tydliga bekräftelser. Men det finns inga utsikter att landslagen ska få bära regnbågsfärgade armband.

Trots detta är president Gianni Infantino aktuell för omval i vår. Ett val som det danska fotbollsförbundet inte kommer att stödja, löd beskedet på onsdagen.

Men hur går Fifas presidentval till? Varför finns det inga motkandidater eller utmanare? Och hur förhåller sig andra föreningar till presidenten?

Få svar på fem nyckelfrågor om Fifa-chefen här. 

 

1
När ska Fifa-presidenten väljas?

Fifas president väljs vid den årliga kongressen då alla medlemsorganisationer har möjlighet att rösta.

Fifas nästa kongress äger rum den 16 mars 2023 i Kigali, Rwanda.

2
Varför finns det inte andra kandidater än Infantino?

Fifas medlemsorganisationer har möjlighet att nominera kandidater till presidentvalet, men ingen har meddelat sin kandidatur före deadline.

Därför ser Gianni Infantino ut att bli omvald utan någon tävlan från motkandidater vid Fifas nästa kongress, vilket också var fallet vid förra det förra valet 2019.

Den första gången som Gianni Infantino valdes till posten som president var 2016.

3
Hur går valet till?

Fifas presidentval sker genom sluten omröstning vid den årliga kongressen. Varje medlemsorganisation har en röst för att avgöra vem de vill se som organisationens ordförande under de kommande fyra åren. En president kan inneha sitt uppdrag i högst tre mandatperioder.

Före omröstningen har alla de nominerade kandidaterna 15 minuter på sig att tala inför kongressen.

I den första omgången ska kandidaterna – om det är fler än en – få minst två tredjedelar av rösterna för att bli valda. Om detta inte är fallet inleds en ny omgång där enkel majoritet räcker för att bli vald.

Om ingen kandidat får majoritet i den första omgången slås den kandidat med minst röster ut. En ny omgång börjar, och detta fortsätter sedan tills en kandidat får en majoritet av rösterna.

Fifa har en oberoende ad hoc valkommitté som har i uppgift att övervaka valets genomförande.

4
Vad tjänar Fifas president?

Fifas nuvarande president Gianni Infantino har en årslön på 2,98 miljioner schweizerfranc, vilket motsvarar ungefär 33 miljoner kronor.

Det skriver den danska tidningen Finans. Siffran är baserad på Fifas årsrapport från 2021. Av de 33 miljonerna är drygt elva miljoner en rörlig lön.

5
Vad säger andra länder om Infantino?

Även om 207 länder enligt Fifa har uttryckt sitt stöd för den nuvarande Fifa-presidenten, har Fifas beslut mot kaptensbindeln till stöd för hbtqi-rörelsen orsakat uppståndelse bland flera nordeuropeiska länder.

Danmark

Vid en extra presskonferens meddelade det danska fotbollsförbundet, DBU:s ordförande Jesper Møller att DBU inte stöder omvalet av Gianni Infantino.

– Vi har en politisk situation där det är presidentval vid nästa kongress. Det finns 211 länder i Fifa och jag förstår att presidenten har stödförklaringar från 207 länder. Jag kan säga att Danmark inte är bland de 207 länder som har skrivit på en stödförklaring och vi kommer heller inte att bli ett av dem, sade Møller.

Det är ännu inte meddelat vilka länder som har skrivit under stödförklaringen för omvalet av Gianni Infantino.

Sverige

Efter DBU:s kritik mot Gianni Infantino har Svenska fotbollförbundets ordförande Karl Erik Nilsson, också övervägt att inte stötta omvalet av Fifa-presidenten.

– Med tanke på vad som har hänt de senaste dagarna hade vi absolut inte kunnat göra det om det hade varit en omröstning i dag, sade Karl Erik Nilsson till Sveriges Radio nyligen.

Norge

Presidenten för det norska fotbollsförbundet, Lise Klavenes, har också uttalat sig kritiskt i medier om den sittande Fifa-presidenten.

I en intervju i norska tidningen VG säger Klavenes:

– Han gör det inte tillräckligt tydligt att han är en försvarare av de universella värderingar som han av och till säger att Fifa bygger sin verksamhet på och som han valdes på. Jag tycker att det är ganska allvarligt. Det är inte ett korrekt bruk av hans mandat, han är vår förtroendevalde.

Tyskland

Även Tysklands fotbollsförbund ”Deutscher Fußball-Bund” (DFB) har uttryckt sitt missnöje.

”Vi ville använda One Loves kaptensbindel för att ta ställning för de värderingar vi har i det tyska landslaget, värderingar som är mångfald och ömsesidig respekt. Tillsammans med andra nationer ville vi att vår röst skulle höras, skriver Deutscher Fußball-Bund på Twitter, och tillägger:

”Det handlar inte om att göra ett politiskt uttalande – mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara. Detta borde bara vara en självklarhet, men så är inte fallet nu. Det är därför detta budskap är så viktigt för oss. Att neka oss armbindeln är detsamma som att neka oss en röst. Vi står fast vid vår ståndpunkt.”

 

Artikeln är översatt och tidigare publicerad på Altinget.dk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00