Debatt

Döp om Arlanda till Raoul Wallenberg Airport

Att döpa om Arlanda till Raoul Wallenberg Airport skulle ge en symbol för den främsta hjälten i svensk historia, skriver Olle Wästberg.

För tio år sedan införde den ideella stiftelsen Raoul Wallenberg Academy en Raoul Wallenberg-dag den 27 augusti varje år Men den har inte blivit en formell högtid som står i alla almanackor. Det är också talande för hur lite Sverige officiellt uppmärksammar Raoul Wallenberg, skriver Olle Wästberg.<br><br>
För tio år sedan införde den ideella stiftelsen Raoul Wallenberg Academy en Raoul Wallenberg-dag den 27 augusti varje år Men den har inte blivit en formell högtid som står i alla almanackor. Det är också talande för hur lite Sverige officiellt uppmärksammar Raoul Wallenberg, skriver Olle Wästberg.

Foto: pressbild arlanda, pressbild fri tanke. Bilden är ett montage.
Olle Wästberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den svensk – vid sidan av Alfred Nobel – som är mest känd internationellt är Raoul Wallenberg. Eftersom han gjorde unika humanitära insatser under andra världskriget är han en förebild, uppmärksammad över hela världen med statyer och aktiviteter. Märkligt nog har många länder större koncentration Raoul Wallenberg än vad Sverige har.

Raoul Wallenberg finns markerad i drygt 50 länder och i EU och FN, och när han år 2012 skulle blivit 100 år, hade hela 52 länder aktiviteter kring hans insatser. Jag hade också då kontakt med Joe Biden som såg till att Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren fick ta emot en guldmedalj från amerikanska kongressen.

Raoul Wallenberg offrade sig alltså mot en av 1900-talets onda ideologier, nazismen, och blev ett offer för den andra, kommunismen.

Den sakliga bakgrunden: Raoul Wallenberg hade privilegierade förhållande i Sverige. USA ville i slutet av andra världskriget att representanter för neutrala länder skulle till Budapest för att förhindra att ännu fler judar skulle sändas till Auschwitz och avrättas. Den amerikanska ambassaden hade ett kontor på Strandvägen 7 och där träffade man Raoul Wallenberg och bad honom representera Sverige i Budapest. Raoul Wallenberg ställde upp och såg i Ungern, 31 år gammal, till att flera tusen judar fick ett svenskt pass och därför klarade sig. Dessutom skapade han hela hus som markerades som svenskt diplomatiskt territorium och där många judar kunde flytta in.

Raoul Wallenberg offrade sig

Raoul Wallenbergs insatser var de viktigaste för att över 100 000 ungerska judar överlevde Förintelsen.

När den sovjetiska armén kommit till utkanten av Budapest tog Raoul Wallenberg kontakt med den för att presentera en plan för hur judarna i Budapest skulle skyddas. Han fångades direkt av Sovjetunionen och avrättades med all sannolikhet på det ökända fängelset Lubjanka. Raoul Wallenberg offrade sig alltså mot en av 1900-talets onda ideologier, nazismen, och blev ett offer för den andra, kommunismen.

När Raoul Wallenberg förts till fängelse i Moskva gjorde Sverige mycket lite för att rädda honom och Stalin fick med all sannolikhet intrycket att Sverige inte brydde sig om Raoul Wallenberg öde.

Raoul Wallenberg är en stark förebild, en form för att stötta mänskliga rättigheter och ett sätt att stimulera civilkurage hos unga.

Hedrad i omvärlden

Det finns 32 Raoul Wallenberg-monument över hela världen. Mot denna bakgrund är det märkligt att Sverige uppmärksammar ionom mindre än en rad andra länder. Liksom Winston Churchill utsågs Raoul Wallenberg till hedersmedborgare i USA 1981 och han blev också hedersmedborgare i Kanada, Australien och Israel.

I Kanada och Argentina liksom i 21 amerikanska delstater finns sedan många år officiella Raoul Wallenbergdagar, vilket det alltså inte blivit i Sverige.

I New York finns åtta platser och monument med Raoul Wallenbergs namn. Och i flera länder, bland annat USA, Ungern, Chile, Kanada, Israel och Argentina finns statyer av Raoul Wallenberg.

Men i Sverige finns det endast på två platser: Göteborg och Linköping.

I Stockholm finns sedan några år ”Raoul Wallenbergs torg” och utanför UD ett minnesmärke som associerar till Raoul Wallenberg. Men märkligt nog sa Stockholm nej till att sätta upp en byst – donerad av den judiske svenskamerikanen Abas Asly – på Raoul Wallenbergs torg.

Dessutom förekommer inte Raoul Wallenberg som en förebild i läroplanerna och han finns inte i de flesta läromedel som skulle kunna har Raoul som utgångspunkt för att ta upp mänskliga rättigheter och civilkurage. Det borde vara en del i skolans viktiga uppgift att främja demokrati och tolerans.

Många länder ger namn till sina flygplatser av kända personer från nationen. Flyger man till New York landar man oftast på John F Kennedy Airport. I Washington på Ronald Reagan, i Berlin på Willy Brandt, i Köln på Konrad Adenauer, i Paris på Charles de Gaulle och i Liverpool på John Lennon. Så är det i åtskilligt fler länder.

Döp om Arlanda

Att döpa om Arlanda till Raoul Wallenberg Airport skulle ge en symbol för den främste hjälten i svensk historia. Två liberala riksdagsledamöter, Robert Hannah och Arman Teimouri, motionerade i slutet av förra året om detta men det avslogs av riksdagen.

För tio år sedan införde den ideella stiftelsen Raoul Wallenberg Academy en Raoul Wallenberg-dag den 27 augusti varje år Men den har inte blivit en formell högtid som står i alla almanackor. Det är också talande för hur lite Sverige officiellt uppmärksammar Raoul Wallenberg.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00