Om  
Bengt Kjell

Finansprofil bildar fastighetsbolag med tidigare SBB-toppar

Investeraren Bengt Kjell och två tidigare vide vd:ar för SBB har bildat ett nytt fastighetsbolag – Treholex AB. De riktar in sig på kommersiella fastigheter och har redan gjort sina nio första förvärv.

Under måndagen avslöjade Dagens industri (Di) att de tre männen har bildat ett gemensamt bolag. Handlingar som Di har tagit del av visar att företaget heter Treholex AB och att Bengt Kjell, Oscar Lekander och Lars Thagesson är delägare och styrelseledamöter. Bengt Kjell har betalat tio miljoner kronor och de andra två ska ha gått in med liknande insatser. ”Vi har satsat ungefär motsvarande pengar – en för alla, alla för en”, skriver Oscar Lekander till Di.

Lars Thagesson var tidigare operativ chef och vice vd för SBB, men lämnade i december 2021 över uppdraget till Oscar Lekander. Lekander lämnade sina befattningar i SBB:s under hösten 2022. Bengt Kjell är känd investerare och har arbetat tillsammans med Lars Thagesson, bland annat i bolaget Hemfosa som senare kom att säljas till SBB.

Har redan köpt nio fastigheter

När Di rapporterade om bolagsstarten skrev Oscar Lekander i en kommentar att ”vi ska se vad som händer på marknaden och om vi kan göra några affärer; om vi kan hitta några möjligheter”. Redan under tisdagen kunde Fastighetsvärlden avslöja att trion redan har köpt nio fastigheter. Fem från Oscar Properties (i Luleå, Umeå och Skellefteå) och fyra från Lars Thagessons bolag Trenäs (i Jönköping, Mark, Ulricehamn och Kiruna). Företaget inriktar sig främst på kommersiella fastigheter.

– Det har gått något trögare att få in kapital än jag trodde från början. Men det blir tuffare tider på marknaden innan det blir bättre, så det är egentligen ingen brådska, säger Lars Thagesson till Fastighetsvärlden.

AI-genererat namn

Företagsnamnet Treholex ska enligt Lekander vara genererat av en AI-chatbot och bygga på de tre ägarnas privata bolag – Trenäs, Holp och Expassum. Förutom bolaget Treholex finns även sju andra aktiebolag som heter Treholex. Företaget har sitt säte på ett gods utanför Lidköping och ekonomin sköts av Lars Thagessons dotter.

Nämnda personer

Bengt Kjell

Delägare Treholex AB
Studier vid Handelshögskolan i Stockholm

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00