Rekordhögt tryck på kommunernas energirådgivning

Ny statistik från Energimyndigheten visar rekordstort intresse för kommunernas energi- och klimatrådgivning. Under 2022 ökade antalet rådgivningar med över 80 procent. Överst på topplistan ligger frågor om solceller och värmepumpar.

Frågorna till kommunernas energirådgivning ökade under 2022. Vanligaste frågorna som inkommer gäller solceller och värmepumpar.
Frågorna till kommunernas energirådgivning ökade under 2022. Vanligaste frågorna som inkommer gäller solceller och värmepumpar.Foto: Janerik Henriksson / TT
Louise Carlsson-Örning

Energi- och klimatrådgivningen som kommunerna tillhandahåller hade rekordstort tryck under 2022. Totalt rapporterades 29 000 rådgivningar in under året, att jämföra med 16 000 rådgivningar under 2021. 

– Det är ett kvitto på att energi- och klimatrådgivningen är ett viktigt stöd både hos sina målgrupper och för vårt arbete med att ställa om till ett robust och hållbart energisystem, säger Annika Nilsson, programansvarig på Energimyndigheten som gjort uppföljningen, i en skriftlig kommentar

Ökningen i efterfrågan på rådgivning syntes redan under första halvåret förra året när energikostnaderna steg kraftig i spåren av Ukrainakriget. Energimyndigheten konstaterar i sin analys att kriget och de höga elpriserna i kombination med lågkonjunkturen, inneburit en unik situation för rådgivningen. Men de ser också att ökningen i antalet rådgivningar delvis hänger ihop med antalet utåtriktade aktiviteter som har gjorts. 

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00