Debatt

Galenskap att chockhöja hyrorna

Att chockhöja hyrorna med motsvarande fem års hyreshöjningar på en gång är fullständigt oansvarigt, skriver Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande för Jagvillhabostad.nu.

Fastighetsägarna har under en lång tid gynnats av stigande hyror och växande vinstmarginaler. Att chockhöja hyrorna för redan pressade hyresgäster i det läge vi befinner oss i vore därför galenskap. Hyresgästföreningen, sätt hårt mot hårt i förhandlingarna, skriver debattören.
Fastighetsägarna har under en lång tid gynnats av stigande hyror och växande vinstmarginaler. Att chockhöja hyrorna för redan pressade hyresgäster i det läge vi befinner oss i vore därför galenskap. Hyresgästföreningen, sätt hårt mot hårt i förhandlingarna, skriver debattören.Foto: TT/montage
Alexander Wilson van Deurs
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

De årliga hyresförhandlingarna har just inletts och fastighetsägare över hela Sverige har krävt chockartade hyreshöjningar på runt tio procent. Det motsvarar ungefär fem års hyreshöjningar på ett år och skulle innebära en ekonomiskt omöjlighet för många hyresgäster, inte minst unga och studenter.

Samtidigt har fastighetsägare åtnjutit miljardvinster och stigande marginaler i flera decennier, visar både en granskning av SVT och en ny rapport av Hyresgästföreningen. Därför är det enda rimliga att Fastighetsägarna håller tillbaka hyreskraven och att Hyresgästföreningen sätter hårt mot hårt i förhandlingarna.

Hyresintäkterna har alltså stigit kraftigt samtidigt som räntorna sjunkit.

Oansvarigt

Den svenska ekonomin går mot tuffare tider. Vi har kraftigt stigande mat, drivmedel- och elpriser, en minskad köpkraft och urusla framtidsutsikter hos hushållen. Och detta efter en pandemi som slog hårt mot den svenska ekonomin med ökad arbetslöshet och minskad tillväxt.

För hyresgästerna, som i dag lägger högst andel av sin inkomst på boendekostnader, har minst ekonomiska marginaler och lägst möjlighet att klara oförutsedda utgifter, behövs nu stabilitet och trygghet. Att i stället chockhöja hyrorna med motsvarande fem års hyreshöjningar på en gång är fullständigt oansvarigt.

Miljardregnet enormt

För att motivera det rekordhöga kravet på hyreshöjning hänvisar fastighetsägare till kostnadsökningar och låga marginaler. Men SVT visar i en granskning att de senaste decennierna varit rena miljardregnet för fastighetsägare. För fastighetsjättarna Heimstaden, Rikshem, Wallenstam och Balder blev hela 37 procent av hyresintäkterna förra året vinst. Och mellan 2011 och 2021 ökade hyresintäkterna från fyra miljarder till 23 miljarder. Hyresintäkterna har alltså stigit kraftigt samtidigt som räntorna sjunkit, vilket har fått deras fastighetsvärden att skjuta i höjden och gjort att vinstmarginalen på hyresgästerna har ökat.

Samtidigt visar en ny rapport från Hyresgästföreningen att lönsamheten är fortsatt stor för de privata fastighetsbolagen. År 2021 gjorde de 30 största företagen ett resultat på totalt 74 miljarder kronor, jämfört med 34 miljarder 2019. Bara mellan 2021 och 2022 ökade företagens driftnetto – det överskott som finns kvar av intäkterna när drifts- och underhållskostnader samt fastighetsskatt betalats – med 18,3 procent, med mer än en miljard kronor.

En ren lögn

Att fastighetsägarna har det tufft ekonomiskt är alltså ingen annat än en ren lögn. Och i vilken rimlig värld ska fastighetsägare med så hög lönsamhet och så stora vinster, även nu med inflationen, få chockhöja hyrorna för miljontals hyresgäster? Nej, så får det inte gå till. Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, säger till media att ett rimligare hyreskrav vore fyra till fem procent. Även det vore att chockhöja hyrorna med två-tre årshyror på en gång och är alldeles för högt. Hyresgästföreningen kan inte acceptera så stora hyreshöjningar bara för att utgångsyrkandet från fastighetsägare är verklighetsfrånvänt högt.

Fastighetsägarna har under en lång tid gynnats av stigande hyror och växande vinstmarginaler. Att chockhöja hyrorna för redan pressade hyresgäster i det läge vi befinner oss i vore därför galenskap. Hyresgästföreningen, sätt hårt mot hårt i förhandlingarna.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00