Debatt

World Animal Protection: Fler pandemier att vänta

Förbättrad djurvälfärd och djurhälsa leder inte bara till mindre risker för zoonoser utan även till minskad risk för antibiotikaresistens. Om inte det sker riskerar pandemin bli en generalrepetition inför det som kommer härnäst. Det skriver World Animal Protections generalsekreterare Roger Pettersson.

Vi måste göra flera saker i arbetet med att förebygga riskerna för zoonoser. När det gäller vår hantering av djur så behöver vi bland annat stoppa den globala handeln med vilda djur och avveckla den industrialiserade djuruppfödningen, skriver debattören.
Vi måste göra flera saker i arbetet med att förebygga riskerna för zoonoser. När det gäller vår hantering av djur så behöver vi bland annat stoppa den globala handeln med vilda djur och avveckla den industrialiserade djuruppfödningen, skriver debattören.Foto: Andy Wong/AFP
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Spridningen av Corona-viruset ökar och apkoppor sprids över världen. Nya virus som kan ta sig från djur till människa upptäcks löpande. Trots att det är billigare att förebygga zoonoser än att försöka förhindra dem när de har inträffat pratas det nästan inget alls om virus och framtida pandemier under valrörelsen.

Strax före den nuvarande pandemin startade släppte World Economic Forum (WEF) en rapport om de hot världen står inför. I rapporten värderade man att en global pandemi skulle ha mycket stor påverkan på vårt samhälle och på människor. De konstaterade även att inget land i världen var tillräckligt förberett på att hantera en sådan.

Nio av tio i Sverige tycker det är viktigt att förebygga zoonoser och pandemier genom förändrad djurhantering.

7 av tio sjukdomar kommer från djur

Runt 70 procent av alla sjukdomar tros komma från vilda djur. Virusforskare har under lång tid pekat på att det är vårt mänskliga beteende – vår livsstil – som är orsaken till att virus förs från djur till människa. Redan 2010 konstaterade Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, att de största riskfaktorerna för framtida smittspridning utgörs av miljö- och klimatförändringar, brist på biologisk mångfald och den industriella djurindustrin. Det är alltså inte djuren själva som är orsaken.

World Animal Protection Sverige har inför valet ställt en fråga till partierna om förebyggande arbete mot zoonoser och pandemier. De allra flesta har en vällovlig ambition, men endast några få partier redovisar något som kan liknas vid en plan.

Ingen kan i dag förneka att det finns skäl att oroa sig över den växande globala handeln med vilda djur. Handeln utgör en perfekt grogrund för patogener som virus och bakterier. Här har vi djur med immunförsvar som försvagats av stress och trauman när de fångats in i det vilda eller avlats i fångenskap. Att de får sitta i sin avföring är en vanlig syn. Detta, tillsammans med närkontakt med människor, kan skapa ett katastrofkoncept där patogener muteras och sprids.

Det finns skäl till oro

Ingen kan i dag heller förneka att det finns skäl till att oroa sig över den industrialiserade djuruppfödningen inom livsmedelsindustrin och pälsfarmerna, där djuren trängs ihop helt onaturligt. Flera studier har presenterats som pekar på att det finns en stark koppling mellan risker för zoonoser och intensiv djuruppfödning där djuren hålls i onaturliga miljöer.

Vi måste göra flera saker i arbetet med att förebygga riskerna för zoonoser. När det gäller vår hantering av djur så behöver vi bland annat stoppa den globala handeln med vilda djur och avveckla den industrialiserade djuruppfödningen.

En undersökning som vi bad Novus göra i mars i år visade att nio av tio i Sverige tycker det är viktigt att förebygga zoonoser och pandemier genom förändrad djurhantering.

Arbetet med att förebygga risker för zoonoser, att sjukdomar sprids mellan djur och människa i form av förändrad djurhantering är livsavgörande. Det har ett enormt starkt stöd från allmänheten. Förbättrad djurvälfärd och djurhälsa leder inte bara till mindre risker för zoonoser utan även till minskad risk för antibiotikaresistens.

Det som behövs nu är förståelse och insikt hos alla partier kring vad det är i vår livsstil som skapar risker för zoonoser och en stark politisk vilja att genomföra förebyggande åtgärder. Om inte det sker, riskerar den nuvarande pandemin bli en generalrepetition inför det som kommer härnäst.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00