Weidmo Uvell: Folkräkning blir meningsfullt först när vi hittat fuskare

DEBATT. Samordningsnummer kan vara en gyllene biljett in till välfärdens förmåner, om du är förslagen nog. Vi måste skrota hela systemet och börja om, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Rebecca Weidmo Uvell
Moderat opinionsbildare


Äntligen börjar frågan om folkbokföring och kontroll bli aktuellt, det har jag väntat på. Men innan en dyr och komplicerad folkräkning planeras finns det ett bättre sätt att börja få ordning på fusket – avskaffa systemet med samordningsnummer.

Redan 2017 publicerade Skatteverket en självkritisk rapport om samordningsnummer (diarienr 208 266044-17/1211) som jag då skrev om. Slutsats? Vi har helt tappat kontrollen över systemet.

"Välfärdens dräneras av hål"

Vi har minst 870 000 samordningsnummer utfärdade, men vi har ingen aning om hur många som tillhör samma personer, var de bor eller om de utnyttjar några av välfärdens förmåner. Det är ett problem av gigantiska mått. Välfärdens dräneras av hål.

För samordningsnummer kan vara den gyllene biljetten in till välfärdens förmåner, om du är förslagen nog. Och du kan få det utan att du behöver bevisa din identitet.

Enkelt att fuska

I dag kan antingen Skatteverket eller andra myndigheter rekvirera ett samordningsnummer. Men en arbetsgivare som vill anställa en utlänning kan också be Skatteverket om ett nummer. Då räcker en ansökan, anställningskontrakt och någon slags ”styrkt identitet”.

Om någon vill fuska kan de alltså skriva på ett falskt anställningskontrakt för ett jobb som inte finns, bifoga falsk ID och betala ”arbetsgivaren” att rekvirera ett nummer åt dig. Och du kan få ut i princip hur många som helst.

I Skatteverkets rapport står det: ”För den som vill komma åt samordningsnummer är det fullt möjligt att ta kopior på ett antal godkända ID-handlingar för olika personer och bifoga dem till lika många ansökningar till Skatteverket.”

"Skandalöst"

Enligt rapporten ”Samordningsnummer och utländska fastighetsägare” framgår det att av 243 467 utfärdade nummer år 2009–2013 grundades endast 55 procent på styrkt identitet.

Varför? För att Skatteverket märkligt nog som enda myndighet inte har något krav att styrka identiteten. Vi har alltså ingen aning om vilka personer vi delar ut samordningsnummer till. Skandalöst.

Dessutom har bara 25 procent av utfärdade samordningsnummer gått till folk med arbetstillstånd här, vilket också står i rapporten. För Skatteverket har inget krav att kontrollera arbetstillstånd, deras uppdrag är beskattning.

"Fritt fram att roffa åt sig"

Har du ett falskt samordningsnummer kan du sedan ansöka om att ta del av de förmåner hos Försäkringskassan som bygger på arbete, bara du tjänat vita pengar. Med samordningsnumret kan du också folkbokföra dig genom ett besök på Skattekontor och plötsligt har du möjlighet att söka resten av förmånerna. De som bygger på enbart folkbokföring. Om inte Försäkringskassan avslöjar dig är det fritt fram att roffa åt sig resten.

De ändringar av samordningsnumret som gjorts sedan Skatteverkets kritiska rapport räcker inte.

Låt polisen ta över

Skrota hela systemet och börja om med ett ID-nummer för utlänningar som polisen, inte Skatteverket, utfärdar efter biometrisk kontroll så att personen inte finns registrerad tidigare, är efterlyst eller söks för utvisning.

Översikt på riktigt

Alla som har samordningsnummer kan få X månader på sig att fysiskt inställa sig hos polisen och både lämna biometriska data och styrka sin identitet. Kan inte identitet styrkas raderas samordningsnumret. När alla fått en chans att byta ut sitt samordningsnummer mot ett utlännings-ID inaktiveras samtliga samordningsnummer i alla offentliga system.

Sedan måste Skatteverket och polisen samarbeta med att kontrollera personer som redan kunnat omvandla sina samordningsnummer till personnummer för att hitta fuskare som ljugit sig till ett svenskt personnummer och alla de förmåner detta innebär.

Först när vi gjort detta är en folkräkning meningsfull.

Forrige artikel "Tydligt att ledamöterna representerar sitt parti – ingenting annat" Næste artikel "Bioekonomin kräver smartare nyttjande av skogen"
Förlossningsvård och covid-19:

Förlossningsvård och covid-19: "Kvinnor ligger ensamma"

FÖRLOSSNING. Enligt Barnmorskeförbundet lämnar många nyförlösta kvinnor sjukhusen för tidigt på grund av smittrisk och partnern får inte närvara under vårdbesök. Personalsituationen inom förlossningsvården är ansträngd, enligt Socialstyrelsen.