"Vi kräver en nationell flytta hemifrån-garanti för unga"

DEBATT. Fler kommuner borde kunna ge unga en flytta hemifrån-garanti. Saffran Rohm, ordförande för jagvillhabostad.nu, uppmanar fler kommuner att fokusera på konkreta lösningar istället för abstrakta diskussioner. 

Av: Saffran Rohm
Ordförande jagvillhabostad.nu

Socialdemokraterna i Stockholm stad har som vallöfte att bostadslösa ungdomar i åldrarna 18-25 år ska garanteras en bostad. De kallar satsningen för en “flytta hemifrån-garanti”. Huruvida S kommer hålla sitt löfte eller inte återstår att se, men jagvillhabostad.nu applåderar den ambitiösa målsättningen och uppmanar alla Sveriges kommunalpolitiker att ge samma garanti.

Tyst debatt - trots ohållbar situation

Bostadsbristen bland unga är alarmerande och idag saknar runt 400 000 unga vuxna ett tryggt hem, och över 200.000 ungdomar är ofrivilligt hemmaboende enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Det är en fullständigt ohållbar situation och därför borde bostadsfrågan vara den absolut viktigaste frågan inför valet. Trots det, så har det varit förvånansvärt tyst om bostadsfrågan i den politiska debatten, och många kommunalpolitiker verkar stå helt handfallna inför den viktiga uppgiften att få fram bostäder till unga. Oftast diskuteras och debatteras frågan på en abstrakt nivå, utan att någon lyfter fram konkreta lösningar. Men nu kanske det äntligen har skett en förändring.

Vallöfte: Öronmärkta bostäder

I mitten av maj lanserade finansborgarrådet Karin Wanngård (S) ett vallöfte om att bostadslösa ungdomar i åldrarna 18-25 år ska garanteras en bostad, om de har stått i bostadskön från det år de fyllde 18 år och är folkbokförda i Stockholm. För att kunna uppfylla garantin så kommer minst 800-1000 lägenheter varje år att öronmärkas till stadens ungdomar.

Åtgärder krävs

Även om vi ställer oss kritiska till att man bara ska omfattas om man stått i kön sedan 18 års ålder, och trots att vi tvivlar på att lägenheterna som öronmärks kommer att räcka till, är det på det stora hela ett skarpt förslag och en bra början. Om Socialdemokraterna i Stockholm kommer att hålla sitt vallöfte ifall de blir valda går inte att veta förrän vi har facit i hand. Men en sak vet vi redan nu, och det är att bostadsbristen inte löser sig av sig själv.

Fler kommuner bör ge garanti

Eftersom ett sätt att råda bot på bostadsbristen för unga vuxna är att öronmärka många lägenheter till den gruppen uppmanar vi fler kommuner till att göra det. Därför hoppas jagvillhabostad.nu att alla landets kommunpolitiker ska våga ta efter Karin Wanngårds (S) goda exempel och precis som hon ge sina unga invånare en flytta hemifrån-garanti. Vi kräver att politikerna som väljs in efter valet i höst motverkar bostadsbristen för unga.

Forrige artikel M-ledamot: M-ledamot: "Ingen ska behöva riskera hot, våld eller rån på jobbet" Næste artikel Hökmark: Pressfriheten nödvändig för att motstå falsk information Hökmark: Pressfriheten nödvändig för att motstå falsk information
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!