Analys av 
Mattias Croneborg

Vi får en gammal rödgrön budget i repris

KOMMENTAR. Finansminister Magdalena Andersson (S) ska lägga fram en partipolitisk neutral budget. Men det är en lek med ord då partipolitiken kommer med hur man än vrider och vänder på budgeten.

En rödgrön budget full med principer, kan bli den nästa budget som finansministern får bära. Men det kan också bli en blå budget.
En rödgrön budget full med principer, kan bli den nästa budget som finansministern får bära. Men det kan också bli en blå budget.Foto: Foto: Victor Svedberg
Mattias Croneborg

Magdalena Andersson presenterade på onsdagen de principer som övergångsregeringen ska jobba med för att ta fram en budget den 15 november.

Pengarna måste ut i maskineriet, annars stannar det offentliga

Dokumentation

Regeringens principer för en övergångsbudget

  • Anslag som används för förvaltnings- och investeringsändamål pris- och löneomräknas på sedvanligt sätt. Anslag som avser regelstyrda transfereringssystem justeras utifrån ändrad makroekonomisk utveckling liksom ändrade volymer (t.ex. antal personer som omfattas).
  • Anslag justeras till följd av beslutade lagar och förordningar, internationella avtal, civilrättsligt bindande avtal eller EU-rättsakter.
  • Anslag justeras om riksdagen beslutat om flyttar av ändamål och verksamheter mellan utgiftsområden.
  • Anslag justeras om det krävs för att nödvändiga samhällsfunktioner ska kunna upprätthållas.
  • För att verksamhet som baseras på ett beställningsbemyndigande för kommande år ska ges förutsättningar att bedrivas i samma omfattning 2019-2021 justeras anslagsnivåerna för alla år med hänsyn till nivån på beräknade infrianden av de ekonomiska åtagandena 2019.
  • Lagförslag som är politiskt okontroversiella, och som inte kan genomföras under pågående budgetår, inkluderas i de fall det råder politisk samsyn om förslagen.

Källa: Regeringen


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00