V släpper fram Löfven – men hotar med misstroende 

REGERINGSBILDNING. Det blir en S-MP-regering, i budgetsamarbete med C och L, framsläppt av V. Samtidigt hotar Vänsterpartiet med misstroende om regeringen inför fri hyressättning eller förändringar av Las.

Johan Manell

En lång regeringsbildningsprocess går mot sitt slut. En obligatorisk statsministeromröstning, två omröstningar om talmannens förslag till statsminister, tre sonderingsuppdrag, fyra gruppsamtal, sju talmansrundor och 129 dagar sedan riksdagsvalet ser Sverige nu ut att på fredag få en regering. 

– Jag kommer att klockan 14 i kammaren föreslå riksdagen att till statsminister välja Stefan Löfven. Han har för avsikt att bilda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Min bedömning är att han har goda förutsättningar att bli vald på fredag. Därmed skulle 2018 års långa politiska höst ta slut fredagen den 18:e januari, säger talman Andreas Norlén. 

– Om jag blir vald av riksdagen kommer utgångspunkten för det regeringsarbetet att vara januariavtalet, alltså den överenskommelse som har förhandlats fram och godkänts av Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna och jag kommer naturligtvis arbeta för att hela den överenskommelsen ska genomföras, säger Stefan Löfven. 

V avgjorde 

Efter att Centerpartiets förtroenderåd och Liberalernas partiråd sagt ja till överenskommelsen och släppa fram en S-MP-regering så hängde det på Vänsterpartiet. I måndags sade Jonas Sjöstedt nej, men efter samtal med Stefan Löfven har Vänsterpartiet nu landat i att rösta gult, det vill säga att släppa fram Löfven.  

Men misstroendelöftet innebär att det blir en mandatperiod då han måste respektera våra röda linjer. 

Jonas Sjöstedt (V)
Partiledare

– Vänsterpartiet kommer att avstå i statsministeromröstningen på fredag. Men vi avstår med ett misstroendelöfte, säger Jonas Sjöstedt (V) och fortsätter: 

– Det innebär att Stefan Löfven kan tillträda som statsminister. Men misstroendelöftet innebär att det blir en mandatperiod då han måste respektera våra röda linjer. 

Oklart hur stort hotet är 

De röda linjerna är två. Dels motsätter sig Vänsterpartiet överenskommelsens förslag om fri hyressättning i nyproduktion och dels ändringar i Las. Om regeringen lägger fram sådana förslag kommer partiet att kräva misstroende.  

Läs också: V kan bli den stora vinnaren

Men för att det ska lyckas krävs det att Vänsterpartiet får stöd av M, KD och SD. Jonas Sjöstedt säger att han räknar med att M, KD och SD alltid vill rösta bort Löfven och att misstroendelöftet därför i praktiken kommer att hindra regeringen från att lägga fram förslagen. 

Men samtidigt är det så att M, KD och SD alla vill se just förändringar i arbetsrätten och M och KD är också för fri hyressättning i nyproduktion. Så det finns oklarheter hur överhängande risken verkligen är för en misstroendeförklaring.  

Fortsättningen 

Det som sker nu är att, om alla partier röstar som de sagt, kommer Stefan Löfven att röstas fram som statsminister på fredag. Regeringsförklaringen och ministrarna kommer då att presenteras på måndag. 

Därefter väntar ett arbete för de fyra partierna i överenskommelsen att börja arbeta med en ändringsbudget.

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00