V: Bra lön och bra arbetsmiljö – det självklara tacket

DEBATT. När borgfreden under covid-19 försvann förvandlades den politiska arenan till en uppvisning i vulgaritet. Självklart vill KD få bort stämpeln som ansvariga för äldreomsorgen i den drabbade kommunen Stockholm. Det gäller att tvätta sina egna händer och skita ned andra, skriver Karin Rågsjö (V).

Karin Rågsjö (V)
Riksdagsledamot, socialutskottet och vårdpolitisk talesperson


Det här riksdagsåret har för min del präglats av narkotikafrågan och covid-19. I covid-19-tider blev samtliga partier stora anhängare av staten. Så var det inte i november 2019 när jag tog fram ett utskottsinitiativ med anledning av bristsituationen på skyddsutrustning och annat medicinskt material som sju regioner drabbades av på grund av att Apotekstjänst AB inte levererade.

I initiativet ville jag att regeringen skulle ta fram en nationell beredskapsplan för viktiga medicinska produkter samt se över förutsättningarna för att inrätta ett statligt bolag med inriktning på medicinska produkter inklusive skyddsutrustning. Noll partier hängde på. Noll. 

Några månader senare talar alla om att staten måste ha just beredskapslager.

Moderaterna har ett ansvar

Politik ska inte bara låta bra den ska vara på riktigt. Äkta. När borgfreden under covid-19 försvann förvandlades den politiska arenan till en uppvisning i vulgaritet som jag inte trodde var möjlig. När Moderaterna lyfter att det har varit ett senfärdigt hanterande av skyddsutrustning från staten, läs Socialstyrelsen, undviker de frågan om varför inte Stockholmsregionen hade ett pandemilager.

I Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens pandemiplaner har det sedan åtminstone 2009 funnits en tydlig uppmaning till regionerna om att hålla ett lager av skyddsutrustning för det ökade behov som en pandemi innebär. Det är regionernas ansvar att se till att vårdpersonalen har tillgång till skyddsutrustning. Det är Moderaterna som är ansvariga för region Stockholm, Västra Götaland och i Skåne. I Stockholm har bristen på skyddsutrustning drabbat regionen hårt.

KD vill tvätta sina händer

Eller Ebba Busch (KD) som anklagar regeringen för att med “berått mod” ha tillåtit coronaviruset att spridas i Sverige. I epicentrum av pandemin finns Stockholm där KD är ansvariga för äldreomsorgen. Vart femte dödsfall i covid-19 i Sverige har inträffat på äldreboenden i Stockholm. En katastrof.

Brist på samordning, en verksamhet bygd på privata aktörer som inte samarbetar och anställningsformer som utgår från timanställda. Självklart vill KD få bort stämpeln som ansvariga för äldreomsorgen i den drabbade kommunen Stockholm. Det gäller att tvätta sina egna händer och skita ned andra.

Mer medel till välfärd

Vårdpersonalen jobbar just nu intensivt mot covid-19 på våra sjukhus. I en kris ser vi hur viktigt det är med en väl fungerande sjukvård. Sjukvården behöver mer resurser för att klara av det dagliga arbetet men även som nu i stor kris. Under hela pandemin är det en sak som är glasklar: Det är den offentliga vården som räddar liv. Det är inte marknaden och det är inte nätläkarna utan det är exempelvis personalen på Stockholms akutsjukhus där över 1 000 personer varslades förra året. Det är de som jobbar 12 timmars passen, och de är fortfarande varslade.

Tack till alla er inom vården och omsorgen. Ni som räddar liv, tröstar och står pall under en orimlig arbetsbörda just nu. Man kan applådera från balkongerna men det självklara tacket är: Bra lön, bra arbetstider och bra arbetsmiljö.

En välfärd för alla. Då krävs satsningar på välfärden. På vården. På äldreomsorgen. Vänstern har tryckt på för det. Vi måste ha mer medel till välfärden för att kunna göra personalsatsningar i hela landet – inte skattesänkningar.

Forrige artikel Björn Eriksson: Idrottsrörelsen behöver ytterligare stöd Björn Eriksson: Idrottsrörelsen behöver ytterligare stöd Næste artikel Friskolornas riksförbund replikerar: Det Lindquist beskriver är olagligt Friskolornas riksförbund replikerar: Det Lindquist beskriver är olagligt