Debatt

Upphandling utan medicinska kriterier riskerar äldres hälsa

Det är av yttersta vikt att ta hänsyn till effekt, säkerhet och hälsoekonomi vid en upphandling och inte bara se till pris per dos. Det skriver Per Öhlén, vd på Sanofi Sverige.

Foto: Kallestad, Gorm/NTB/TT
Per Öhlén
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Lärdomarna har varit många under pandemin och den tydligaste var vikten av att skydda de äldre, en av våra mest sårbara grupper. 

Nu när livet har återgått till normalläge efter pandemin har tyvärr andra virusinfektioner blivit mer frekventa igen. I Sverige är vi på väg ut ur en tuff influensasäsong (den andra i rad) med hög belastning inom sjukvården. Äldre personer och de i riskgrupp är mer utsatta för alla typer av virusinfektioner och en influensa kan innebära svår sjukdom, sjukhusinläggning och/eller förtida död på grund av komplikationer och följdsjukdomar.

De komplikationer och följdsjukdomar som kan följa en influensa inkluderar lunginflammation och hjärtkärlsjukdom. Bakteriell lunginflammation, hjärtinfarkt och hjärtsvikt är de vanligaste dödsorsakerna bland äldre vid influensa.

Av de personer som fick laboratorieverifierad influensadiagnos dog 5,0–5,7 procent under influensasäsongerna 2016/2017 och 2017/2018. Vid analys av de över 1 000 dödsfall som skedde inom 30 dagar efter influensa säsongen 2017/2018 var hela 93 procent inom åldersgruppen 65 år och äldre. Det är ett tydligt mönster att andelen dödsfall ökar med stigande ålder.

Klinisk evidens saknas

Folkhälsomyndigheten rekommenderar förstärkt influensavaccin för att skydda de mest utsatta individerna i Sverige, de som bor på SÄBO, äldreboenden och inom hemsjukvård. Dessa individer svarar inte tillräckligt bra på standarddos av influensavaccin. Baserat på den rekommendationen har Adda (Sveriges Kommuner och Regioners inköpscentral), på uppdrag av regionerna, upphandlat förstärkt influensavaccin de senaste två säsongerna. På marknaden idag finns förstärkt vaccin med adjuvans och högdosvaccin mot influensa.

Det vaccin som i år har upphandlats är ett influensavaccin med adjuvans. Upphandlingen gjordes inom kategorin ”förstärkta vacciner” där både förstärkt och högdosvaccin grupperades. Sedan upphandlade man endast baserat på pris inom gruppen, utan att några medicinska parametrar togs hänsyn till. 

Enligt Folkhälsomyndigheten har adjuvanterade vaccin inte visat klinisk evidens för att ge bättre skydd till äldre personer jämfört med standarddos: ”ingen effektskillnad påvisades mellan det adjuvanterade vaccinet och standarddoserade vacciner”.

Högdosinfluensavaccin är enligt samma rapport det enda förstärkta influensavaccinet med bevisad bättre effekt jämfört med standarddos.

Att Addas upphandling inte värdesätter kliniskt dokumenterad bättre effekt jämfört med standarddos innebär i praktiken att Sveriges regioner betalar extra för ett vaccin som inte har bevisat bättre skydd mot influensa än standarddos (det vanliga icke-förstärkta influensavaccinet).

Pris per dos kan ge högre kostnad

Det är av yttersta vikt att ta hänsyn till effekt, säkerhet och hälsoekonomi vid en upphandling och inte bara se till pris per dos. Pris per dos kan nämligen ge en mycket högre kostnad i förlängningen om produkten inte har efterfrågad effekt vad det gäller skydd mot svår sjukdom, sjukhusinläggning och död.

Att bara utgå från pris och inte beakta klinisk effekt när det rör skydd av våra allra sköraste äldre tror vi att ingen egentligen vill. Vi utgår därför från att Adda/SKR också anser att bevisad effekt i kliniska studier är nödvändigt och att de inför nästa influensasäsong tar detta i beaktande vid upphandlingen av förstärkta vacciner.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00