Unga och gamla moderater överens – Kristersson blir statsminister

POSITIONERING. MUF:s ordförande Benjamin Dousa menar att Sveriges nästa statsminister heter Ulf Kristersson. Och han får medhåll av partiveteranerna Ulf Adelsohn, Gunnar Hökmark och Beatrice Ask. Trots att Alliansen ser ut att bli mindre än de rödgröna.

Benjamin Dousa, Muf-ordförande, intervjuas av Altinget på Moderaternas valvaka.
Benjamin Dousa, Muf-ordförande, intervjuas av Altinget på Moderaternas valvaka.Foto: Axel Berggren/Altinget
Johan ManellAxel Berggren

Valnattens preliminära rösträkning ger ett mandats övervikt åt de rödgröna över Alliansen. Men hos Moderaterna är man ändå segervissa. 

– Det mesta tyder just nu på att vi får en alliansregering. Jag räknar med att Sverigedemokraterna röstar bort Stefan Löfven, säger Benjamin Dousa, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet (MUF), till Altinget.  

Även partiveteranerna tror på Kristersson 

– Något annat alternativ finns egentligen inte. De rödgröna har backat, Alliansen har gått fram och någon ny Decemberöverenskommelse blir det inte. Då bör det ju bli en regering med borgerliga förtecken. Exakt hur den ser ut är för tidigt att säga. Det bästa är ju naturligtvis om det blir en ren alliansregering, säger Ulf Adelsohn (M), tidigare partiledare, till Altinget.

Läs också: Krysskamp i M inom flera valkretsar

– Ja absolut kommer vi att jobba med allianspartierna för att försöka att få en ny regering, säger Beatrice Ask (M), riksdagsledamot och tidigare justitieminister. 

– Det finns ingen grund för en socialdemokratisk regeringsbildning. Oavsett alla osäkerheter när det gäller förhållandet mellan Alliansen och de rödgröna partierna. Man kan redan nu se att Sverige inte kommer ha Stefan Löfven som statsminister under den kommande mandatperioden, säger Gunnar Hökmark, europaparlamentariker.  

"Får acceptera att man förlorar budgetvotering"  

Om Ulf Kristersson får stöd för en regering kommer det första kraftprovet att bli budgetomröstningen. Alliansen har sagt att den inte vill förhandla med Sverigedemokraterna. Samtidigt som SD har sagt att partiet vill ha inflytande. Hur SD agerar är det ingen som vet. Men om man ska tro Benjamin Dousa behöver inte heller ett (eller flera) budgetnederlag under mandatperioden vara ett katastrofscenario.  

– Det kommer säkert bli så att man förlorar någon budgetvotering. Det tror jag man får acceptera. Den sittande regeringen nu har ju själva förlorat budgetvoteringar, säger han.  

Men det är väl inte jättekul för er att regera på en socialdemokratisk budget? 

– Nej men det är betydligt roligare att regera än att inte regera. Även om man bara sitter i regeringen och inte får igenom budgeten kan man ju ändå göra rätt stora saker. Utrikespolitiken, styra upp polisen, styra upp Sveriges myndigheter. Så det finns mycket som behövs mer allians- och moderatpolitik på även om förlorar någon enstaka budgetvotering, säger Dousa.  

Budgetnederlag = nyval

Men här skiljer sig Dousa från de äldre moderaterna. Ulf Adelsohn har en annan inställning till ett eventuellt budgetnederlag.  

– Jag tycker att man ska bilda en regering och sedan ska man se till att förhandla fram en budget med de andra allianspartierna. Sedan går man fram med den i riksdagen och säger “den här budgeten går vi fram med, fäller riksdagen den då upplöser vi regeringen och så blir det nyval”.  

Gunnar Hökmark framhåller att budgetläget är lika för båda de traditionella blocken.  

– Alla partier behöver stöd för att få majoritet. Socialdemokraterna har inte fått igenom en enda lagstiftning eller förslag i strid med Alliansen utan att SD har stött dem. Det är lite grann troll i den där frågan, säger han. 

Nämnda personer

Beatrice Ask

Landshövding Södermanland
Studier i internationell ekonomi (Uppsala uni.)

Benjamin Dousa

Tillträdande vd Företagarna

Gunnar Hökmark

Civilekonom, ordförande tankesmedjan Frivärld, Svenska Paneuropaföreningen, Svenska försäkringsförmedlares förening, internationell senior rådgivare Kreab
Fil. kand i företagsadministration och ekonomi (Lunds uni., 1975)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00