Debatt

Unga miljöpartister: ”Världen förtjänar bättre än moderat klimatpolitik”

Moderaternas klimatpolitik är full av motsägelser och verklighetsfrånvända påhitt. Världen behöver en vetenskapligt baserad klimatpolitik som stoppar utsläppen och bygger ett bättre samhälle under tiden, skriver David Ling och Sara Bergengren, Grön Ungdom.

Ulf Kristersson anklagar regeringen för att skylla på andra när saker inte går som de ska, skriver debattörerna.
Ulf Kristersson anklagar regeringen för att skylla på andra när saker inte går som de ska, skriver debattörerna.Foto: Marcus Gustafsson/ TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I takt med att klimatkrisen växer i styrka kräver fler väljare klimatsvar från sina politiker. Det är bra, och har tvingat många partier att skaffa sig någon sorts klimatpolitik. Men det är för mycket snack och för lite verkstad – särskilt från de moderater som vill se sig som ett statsbärande parti. Ulf Kristersson sa själv i höstas att partiet inte ens räknat på utsläppen inför debattartikeln i DN om en ”ny” klimatpolitik. I stället vill de att klimatkrisen ska lösas genom ”grön tillväxt” – alltså fortsatt evig tillväxt på en planet med ändliga resurser – som en i princip enig forskarkår dömer ut.

Motsägelsefulla moderater

Men moderaternas politik är inte bara motsägelsefull på klimatområdet. Det finns flera exempel där Moderaternas egna principer krockar med varandra, på ett sätt som gör det omöjligt att veta vad de kommer tycka härnäst.

1. Migrationen

Moderaternas viktigaste fråga de senaste åren har blivit migrationspolitik. Moderaterna vill lösa de flesta problemen genom att färre människor på flykt ska få skydd i Sverige, och invandrare beskrivs av Ulf Kristersson som ”en belastning”. Samtidigt driver Kristersson en klimatpolitik som inte når i närheten av Sveriges klimatmål, med bland annat en subventionering av bensin på sju miljarder kronor per år.

Att ett parti som strävar efter att leda regering har en så flexibel inställning till domstolarnas självständighet är oroväckande.

Under de närmaste decennierna kommer klimatkrisen vara den främsta orsaken till att människor drivs på flykt. År 2050 beräknas drygt 100 miljoner människor vara på flykt till följd av klimatförändringar. Den moderat som menar allvar med att färre ska tvingas fly borde rimligtvis också stå längst fram i kampen för att i linje med vetenskapen stoppa utsläppen. Moderaterna verkar inte drivas av omsorg om människor på flykt så mycket som omsorg om de väljare man förlorat till Sverigedemokraterna.

2. Rättsväsendet

Moderaterna har de senaste åren kraftigt kritiserat domstolsväsendet i relation till klimat- och miljöpolitiken. I processer som Preemraff, slutförvaret för kärnavfall och Cementas kalkbrott på Gotland har man velat lägga sig i och kritiserat att klimat- och miljölagstiftning ska tillämpas av jurister.

Den sortens kritik hörs sällan när domstolar tillämpar annan lagstiftning, som i brottmål till exempel. Det kan inte vara skillnad på juridik och juridik, baserat på egenintresse eller väljargrupper. Att ett parti som strävar efter att leda regering har en så flexibel inställning till domstolarnas självständighet är oroväckande. Att vi riskerar att få en regering ledd av moderater med de tendenserna, med stöd av Ungern-älskande Sverigedemokrater, borde få de flesta att rygga tillbaka. Land ska med lag byggas – och så ska även klimatkrisen mötas.

3. Någon annan någon annanstans och någon annan gång

Under pandemin har Ulf Kristersson ofta anklagat regeringen för att skylla på andra när saker inte gått som de ska. Ändå är det precis vad moderater alltid gör i klimatpolitiken: utsläppen är värre på andra håll och hur som helst är det dyrt och onödigt att lilla Sverige gör något särskilt alls. Man framför den nygamla idén om global koldioxidskatt, men säger inget om vem som ska ta ut skatten eller hur det ska gå till, eftersom de – precis som vi – är medvetna om att det är närmast omöjligt att skapa en sådan.

Bara dimridåer och lögner

Det är nödvändigt att uppmärksamma vad Moderaterna faktiskt (inte) gör för klimatet, inte bara vad de säger. Moderaterna i EU röstar emot förslag om klimattullar och högre pris på utsläpp. Moderaternas mantra, ökad kärnkraft, minskar inga utsläpp i ett Sverige som redan har ett fossilfritt elsystem.

Världen förtjänar bättre än en moderat klimatpolitik. Vi behöver en klimatpolitik som sänker utsläppen och bygger ett hållbart samhälle för framtiden inom den koldioxidbudget under de cirka sju år vi har på oss. Moderaterna erbjuder bara dimridåer, perspektivförskjutningar och lögner som bygger på att någon annan ska göra något någon annanstans.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00