Debatt

Tycker regeringen att man är mindre värd om man är född 1957?

Ulf Kristerssons regering visar än en gång på sin oförmåga att genomföra sin egen politik. En hel årskull glöms bort och straffbeskattas i pensionsreformen som nu rullas ut, skriver Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson (MP).

Att pensionärer födda 1957 inte omfattas av det förhöjda grundavdraget innebär att den orättvisa skatteklyfta mellan pensionärer och arbetstagare som infördes av den förra borgerliga regeringen har återinförts för den här årskullen, skriver debattören.
Att pensionärer födda 1957 inte omfattas av det förhöjda grundavdraget innebär att den orättvisa skatteklyfta mellan pensionärer och arbetstagare som infördes av den förra borgerliga regeringen har återinförts för den här årskullen, skriver debattören.Foto: TT/Montage
Janine Alm Ericson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den 1 januari 2023 höjdes åldersgränsen i flera delar av pensionssystemet. När pensionsåldern höjs införs normalt sett övergångsregler för att det inte ska uppstå orimliga konsekvenser för berörda grupper. Så har skett även denna gång – men med ett undantag. Personer födda 1957 omfattas inte av det förhöjda grundavdraget. Något som kan kosta upp emot 2000 kronor. Varje månad.

Det är orimligt

Den som är född 1957 fyller 66 år i år. Den är en årskull som har uppnått riktåldern för pension och som borde ha omfattats av det grundavdrag som alla som uppnått pensionsåldern får ta del av. Men det får de inte. Den skattesmäll som omkring 100 000 personer nu åker på, riskerar därför att undergräva förtroendet för hela pensionssystemet.

Situationen för de drabbade försvåras ytterligare av att det länge inte fanns korrekt information om skattesituationen för personer födda 1957. Detta innebär att människor – på goda grunder – har planerat sin ekonomiska situation baserat på att de likt alla andra som uppnått riktåldern skulle få ta del av det förhöjda grundavdraget. Många i årskullen 1957 har gått i pension eller meddelat arbetsgivare att de ämnar göra det utifrån tidigare gällande regler. Att de nu drabbas av en betydligt högre skatt än de räknat med är inte rimligt. Pensionsmyndigheten har dessutom i ett brev till de som drabbats sagt att de tydligare borde upplyst regeringen om effekterna för personer födda 1957.

Skatteklyftan återinförs

Att pensionärer födda 1957 inte omfattas av det förhöjda grundavdraget innebär att den orättvisa skatteklyfta mellan pensionärer och arbetstagare som infördes av den förra borgerliga regeringen har återinförts för den här årskullen. Den rödgröna regeringen arbetade för att ta bort denna orättvisa, men nu vägrar den blå regeringen med stöd av Sverigedemokraterna att agera för att ta bort den. 

Nu står regeringen utan ambition att rätta till misstaget medan många människor månad efter månad går miste om tusentals kronor. I stället för att komma med en bortförklaring borde regeringen göra om och göra rätt och ta bort den orättvisa diskrimineringen som drabbar tusentals pensionärer. Om de inte gör något, så går det inte att tolka på annat sätt än att de vill ha kvar orättvisan och därmed skattepengarna.

Men ska man verkligen i regeringens ögon vara mindre värd om man är född 1957? Det tycker inte vi i Miljöpartiet. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00