Debatt

Tobias Baudin till Moderaterna: Få med era kommunpolitiker på tåget

Det tjänar ingenting till att Moderaterna lovar pengar till äldreomsorgen, om de moderater som styr i Sveriges kommuner och regioner sedan väljer att använda pengarna till helt andra saker, eller lägger dem på hög. Det skriver Kommunals Tobias Baudin.

”En majoritet menade att underbemanningen i princip är konstant. Och mer än var fjärde ansåg att bemanningen var så låg att den utgjorde en direkt risk för de äldre.”
”En majoritet menade att underbemanningen i princip är konstant. Och mer än var fjärde ansåg att bemanningen var så låg att den utgjorde en direkt risk för de äldre.” Foto: Pontus Lundahl/TT
Tobias Baudin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag samlas Moderaterna till sitt Sverigemöte. Moderaterna må vara Sveriges största oppositionsparti i riksdagen men det är också så att Moderaterna styr i hela 162 av Sveriges 290 kommuner, enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner. Dessutom styr Moderaterna 13 av landets 21 regioner. Flera av dessa är Sveriges mest folkrika regioner. Det går med dessa siffror att konstatera att Moderaterna har en särställning i svensk politik och framför allt inom svensk välfärd.

Konstant underbemanning

När Moderaterna tillsammans med Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, genom ett utskottsinitiativ i riksdagen, dubblade regeringens äldreomsorgssatsning så gjordes det med motiveringen att ”pandemin visat på behovet av att stärka omsorgen av våra äldre”. Helt rätt. Det är bra och viktigt att allt fler partier inser att det krävs mer resurser till äldreomsorgen och att medlemmarna i Kommunal behöver fler kollegor. Om något har ju just coronapandemin visat på sambandet mellan goda arbetsvillkor för personalen och välfärdens kvalitet.

Om Moderaterna menar allvar med att vilja stärka omsorgen om de äldre gäller det att även deras kommun- och regionpolitiker är med på tåget.

Tobias Baudin, Ordförande för Kommunal

Och det är inte en dag för tidigt – i åratal har Kommunal larmat om situationen inom äldreomsorgen. Redan i Kommunals stora medlemsundersökning från 2017 uppgav hela sju av tio inom äldreomsorgen att bemanningen är otillräcklig minst någon dag per vecka. En majoritet menade att underbemanningen i princip är konstant. Och mer än var fjärde ansåg att bemanningen var så låg att den utgjorde en direkt risk för de äldre.

Få med alla på tåget

Utvecklingen har tyvärr gått från dåligt till värre. 2017 ansåg en klart större andel av personalen att äldreomsorgen var underbemannad jämfört med 2012, och nu fyra år senare står vi mitt i en pandemi som slagits hårdast på äldreomsorgen.

Vi i Kommunal har länge vetat att behoven inom äldreomsorgen är stora, och större kommer de att bli. Över en halv miljon svenskar är 80 år eller äldre. Till 2030 kommer 270 000 fler vara i den åldern. En kraftig ökning på knappt ett decennium. Därför behövs det såklart mer pengar, precis som M också har utlovat. Men det är inte bara pengar som kommer lösa de långtgående strukturella bristerna inom svensk äldreomsorg. Det gäller också att använda pengarna – och att använda dem på rätt sätt.

Det tjänar inget till att Moderaterna centralt lovar pengar till äldreomsorgen, om de moderater som styr i så många av Sveriges kommuner och regioner sedan väljer att använda de pengarna till helt andra saker, eller lägga dem på hög. Om Moderaterna menar allvar med att vilja stärka omsorgen om de äldre gäller det att även deras kommun- och regionpolitiker är med på tåget.

”Nu är det upp till er”

Elva kommuner i Sverige har trots behoven i äldreomsorgen och trots en pågående pandemi valt att sänka skatten. Åtta av dessa kommuner är styrda av moderater. Tre av dessa moderatstyrda kommuner tillhör dessutom de tio kommuner i Sverige som har lägst kommunalskatt.

Vi vill därför göra ett medskick till Moderaternas Sverigemöte: Medlemmarna i Kommunal, de som är själva ryggraden för en äldreomsorg av god kvalitet, efterfrågar fler kollegor, bättre scheman och tryggare arbetsvillkor. Här finns inga genvägar. Det krävs att moderata kommun- och regionpolitiker gör långsiktiga, välgrundade och ambitiösa satsningar på äldreomsorgen. Att de vill och vågar sätta målet om en riktigt bra äldreomsorg före annat. Det är den enda vägen framåt. Vi i Kommunal står alltid beredda att bidra med våra kunskaper om hur man bygger en stark äldreomsorg som är värdig Sverige. Nu är det upp till er, M.

Nämnda personer

Tobias Baudin

Partisekreterare för Socialdemokraterna
Gymnasieutbildning, el/teleteknik

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget