Tobias Baudin (S) nominerad till ny partisekreterare

Kommunals ordförande sedan fem år tillbaka, Tobias Baudin, föreslås bli Socialdemokraternas nya partisekreterare och har tackat ja till erbjudandet. Det rapporterar tidningen Arbetet

Foto: Kommunal

Tobias Baudin lång erfarenhet av fackligt ledarskap och har utöver sitt uppdrag som Kommunals ordförande, varit vice ordförande på LO. Han började sin yrkesbana som maskinist i sin hemstad Luleå där han engagerade sig fackligt på sin arbetsplats. År 2000 blev han ordförande för Kommunal i Norrbotten och klättrade sedan uppåt i organisationen när han utsågs till förbundsordförande år 2016. 

År 2020 var ett succéår för facket och Kommunal värvade 16 600 nya medlemmar vilket är den största ökningen på 36 år. Baudin själv har stort inflytande i sociala medier och finns med på Maktbarometerns lista över de Facebook-profiler som har klättrat snabbast i Sverige sedan 2020. 

Välkomnad nominering

Nomineringen har mötts av glädjerop från partivänner och fackkollegor. 

– Om Tobias Baudin väljs på kongressen blir han en utmärkt partisekreterare för S. Det behövs fler i den politiska hetluften som vet hur arbetare har det, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson på Twitter.

– Det är så himla hedrande och häftigt att bli nominerad som partisekreterare. Men det är också härligt att känna det breda stödet som jag känner att jag har i ryggen. Jag är ju en politiskt engagerad folkrörelsemänniska och jag drivs av viljan att förändra men också förbättra, säger Tobias Baudin, till Arbetet.

Baudin efterträder Lena Rådström Baastad och utses formellt vid Socialdemokraternas partikongress den 3 november. 

 

Läs också

Nämnda personer

Tobias Baudin

Partisekreterare för Socialdemokraterna
Gymnasieutbildning, el/teleteknik

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget