Talmännen tackar för sig

VAKTOMBYTE. Tre av fyra talmän lämnar riksdagen i höst. Det står klart redan nu eftersom de inte ställer upp för omval. Men talman Urban Ahlin säger till Altinget att han inte är orolig utan att man förberett övergången väl.

Talmännen Ewa Thalén Finné, Urban Ahlin och Esabelle Dingizian ställer inte upp i riksdagsvalet.
Talmännen Ewa Thalén Finné, Urban Ahlin och Esabelle Dingizian ställer inte upp i riksdagsvalet.Foto: Riksdagen
Johan Manell

Talmannen Urban Ahlin (S) lämnar riksdagen efter valet i höst. Det gör också förste vice talman Ewa Thalen Finné (M) och tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP). Det står klart redan nu, eftersom ingen av de tre kandiderar till riksdagen. Andre vice talman Björn Söder (SD) ställer dock upp.

Talmännen har som roll att leda riksdagsarbetet. Men att tre av fyra lämnar tror talman Urban Ahlin inte kommer att innebära några problem.

– Jag har ingen som helst oro. De ledamöter som kommer att väljas till talman framöver kommer att få en god introduktion i arbetet, säger Ahlin till Altinget.

Har hänt förr

Situationen påminner om 2014 då samtliga talmän slutade som just talmän, även om två av dem satt kvar i riksdagen. Den överlämning som då skedde riktar Urban Ahlin en del kritik mot. Men han menar att man nu åtgärdat det man tyckte inte fungerade. Man har  arbetat fram tydliga introduktioner och dokument för hur arbetet ska gå till.

Alla fyra var nya 2014 så det fanns inget institutionellt minne. Men det är det vi försöker lära av nu och göra bättre nästa gång.

Talman Urban Ahlin (S)
Om hur talmännen förbereder för sina efterträdare.

– Alla fyra var nya 2014 så det fanns inget institutionellt minne. Men det är det vi försöker lära av nu och göra bättre nästa gång, säger Ahlin.

Anledningen till att Urban Ahlin inte vill fortsätta säger han är enkel:

– Jag har suttit i riksdagen i 24 år och vill göra något annat. Det var bestämt redan 2014.

Läs också: S tappar 444 års riksdagserfarenhet

Urban Ahlin lämnar alltså riksdagen, men han kan komma att spela en nyckelroll den sista tiden. Det är nämligen först den 24 september som nya talmän kommer att väljas. Det innebär att Ahlin är den som är ansvarig för att sondera förutsättningarna för ett nytt regeringsunderlag efter valnatten, om regeringen avgår.

– Direkt efter valet kommer jag att kalla till mig alla partiledare och sondera underlaget och diskutera med partiledarna om valresultatet. Sedan kommer jag att ge någon ett uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda en regering. Om det inte finns en regering, för det är ju inte säkert. Det är möjligt att regeringen sitter kvar, säger han.

Utskottstoppar försvinner

Andra viktiga personer för riksdagsarbetet är de som leder utskottsarbetet. Även där står det redan nu klart att det kommer att bli nya ansikten som tar över ordförandeklubborna i ett antal utskott.

Läs också: Tema: Vad händer bakom utskottens stängda dörrar?

Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP) lämnar riksdagen efter valet i höst. Detsamma gäller arbetsmarknadsutskottets ordförande Raimo Pärssinnen (S). Socialutskottet förlorar såväl ordförande, Emma Henriksson (KD), som vice ordförande Anna-Lena Sörenson (S). Dessutom tackar utrikesutskottets vice ordförande Jonas Jacobsson Gjörtler för sig.

Nämnda personer

Urban Ahlin

Sveriges ambassadör i USA
Ämneslärare i matematik och fysik (Karlstads uni. 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00