"Sverige är inne på en farlig väg som andra länder sent kommer glömma"

DEBATT. Länder som Italien, som drabbats av fler döda än andra EU-länder, kan inte räkna med stöd från Sverige. "Vi är snålast i Europa" som finansministern huvudlöst uttryckt sig, skriver Carl B Hamilton.

Carl B Hamilton
Tidigare professor i nationalekonomi och mångårig riksdagsledamot och utskottsordförande (L)


"Sanningens minut" för europasamarbetet. Så betecknar den franske presidenten Emmanuel Macron frågan om en räddningsfond i EU avsedd för de hårdast virusdrabbade covid-19-länderna. Som Italien.

Kan inte räkna med stöd

"Vi är snålast i Europa" har Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) tidigare sagt belåtet och stolt inför EU-nämnden. Hon och riksdagens EU-nämnd kunde lika gärna sagt "vi skiter i Europa" – för det är innebörden. Det får gå som det vill. Inte vårt ansvar, inte i vårt intresse.

Men inget kunde vara felaktigare. Denna gång är dessutom virusspridningen och de ekonomiska problemen ingens fel. Viruset beror inte på fusk med siffrorna i länders nationalräkenskaper, eller brist på ekonomiska reformer, eller på sydländskt lättsinne.

Länder som Italien, som tidigare ställt upp med flygplan för skogsbrandbekämpning i Sverige och som drabbats av fler döda än andra EU-länder, kan ändå inte räkna med stöd från Sverige. "Vi är snålast i Europa" som finansministern huvudlöst uttryckt sig.

"När vi tjänar på det"

Angela Merkel och Emmanuel Macron har lagt förslag om 500 miljarder euro i en stödfond för coronadrabbade länder.

Sveriges regering säger "Vi är snålast i Europa", och med stöd av andra partier i riksdagens EU-nämnd. Sverige är med på vagnen när vi själva tjänar på det, eller EU gynnar oss på annat sätt. 

Svenska regeringen och partierna är en krämarklubb med det outsagda mottot "Sweden first". Donald Trump med sitt ”America first” tycker också illa om EU, och skulle säkert agerat på samma sätt som svenska regeringen och EU-nämnden.

En farlig väg 

Sverige är ett rikt, medelstort land i Europa. Sveriges agerande försvagar Europasamarbetet och EU. Det bryr sig Sverige inte om. Varför ska då andra länder bry sig om Sverige? Ömsesidighet och solidaritet? Pyttsan.

Sverige beträder nu en farlig väg som andra länder sent kommer att glömma. Och till råga på risktagandet vill regeringen också backa från att rusta försvaret.

Forrige artikel Centerkvinnorna: C borde stödja förslag om skärpt sexköpslag Centerkvinnorna: C borde stödja förslag om skärpt sexköpslag Næste artikel Weimers (SD): Socialdemokrater röstar för mer pengar till EU Weimers (SD): Socialdemokrater röstar för mer pengar till EU