Svenskt näringsliv och regeringen oeniga om ILO-konvention

FN-KONVENTION. Sverige har ratificerat ILO-konventionen om anständiga villkor för hushållsarbetare. Men Svenskt näringsliv menar att konventionen är ett allvarligt intrång i den svenska partsautonomin. Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tillbakavisar kritiken.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Ola Brinnen, Svenskt näringsliv, har olika uppfattningar om vikten av solidaritetshandlingar på internationell nivå.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Ola Brinnen, Svenskt näringsliv, har olika uppfattningar om vikten av solidaritetshandlingar på internationell nivå.Foto: Kristian Pohl/Svenskt näringsliv/Liselotte Sabroe/Montage Altinget
Marie Lundahl
Fakta
ILO-konventionen om anständiga villkor för hushållsarbetares rättigheter

ILO står för Internationella arbetsorganisationen (International labour organization).

Konventionen bestämmer att ILO:s medlemsstater ska ge anständiga arbetsvillkor för alla arbetstagare som yrkesmässigt utför arbete i en arbetsgivarens hushåll. Konventionen handlar om frågor som rör hushållsarbetarnas mänskliga rättigheter, rätten till skäliga anställningsvillkor och rätten till information om anställningsförhållanden.

Konvention om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare antogs 2011 av Internationella arbetskonferensen, Internationella arbetsorganisationens beslutande församling. 

I november 2018 röstade Riksdagen för förslagen i propositionen ILO:s konvention om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare och godkände förslaget om att Sverige ska ansluta sig till konventionen.

I veckan åkte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på ett tvådagarsbesök till Reykjavik, Island.

Anledningen var att delta på nordiskt ministermöte och i en konferens om framtida arbetsliv. Besöket innehöll också en ceremoni för

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00