Debatt

Stoppa friskolor från att dränera kommunala skolor, Edholm

Kommuners yttrande väger för lätt när Skolinspektionen beviljar tillstånd för nya friskoleetableringar. Det är en ohållbar ordning som kraftigt försvårar kommunernas förutsättningar att planera och dimensionera skolverksamheten, skriver Rose-Marie Carlsson (S), riksdagsledamot.

Skolministern borde göra det möjligt för kommuner att säga nej till nyetableringar av friskolor, menar debattören.
Skolministern borde göra det möjligt för kommuner att säga nej till nyetableringar av friskolor, menar debattören.Foto: Tim Aro/TT
Rose-Marie Carlsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Onsdagen den 18 januari fick Malmö stad via ett pressmeddelande från ägaren Academedia reda på att grundskolan Vittra Västra Hamnen i Malmö läggs ned med början till hösten. Eleverna i årskurs sju och åtta får gå kvar under de två år skolan successivt avvecklas, men mer än hundra elever står utan skolplats i augusti till följd av nedläggningen.

Ett söndermarknadiserat skolsystem

Malmö stad för nu en tät dialog med skolan för att informera vårdnadshavare om hur de kan ansöka om plats i en kommunal skola. Precis som i många andra kommuner är det inte första gången Malmö tvingas handskas med den här typen av situationer. Vid det här laget har man så att säga vanan inne. Nedläggningen av Vittra Västra Hamnen visar med stor tydlighet det absurda i dagens söndermarknadiserade skolsystem, där det offentliga gång på gång får gå in och städa upp när vinsten viker och en fristående skola får läggas ned.

Nya friskolor kan etablera sig trots att det långsiktiga behovet inte finns.

I en intervju i Sydsvenskan är skolchefen befriande ärlig: ”Det är inte lönsamt att fortsätta driva skolan”. Elevunderlaget i närområdet är otillräckligt, det fattas 50 elever. Detta samtidigt som Academedia gjorde en vinst före skatt på 784 miljoner kronor och delade ut 185 miljoner kronor till ägarna det gångna året.

Kommunernas verksamhet försvåras

I dag väger kommuners yttrande lätt när Skolinspektionen beviljar tillstånd för nya friskoleetableringar. Socialdemokraterna menar att detta är en ohållbar ordning som kraftigt försvårar kommunernas förutsättningar att planera och dimensionera skolverksamheten. Nya friskolor kan etablera sig trots att det långsiktiga behovet inte finns, för att genom riktad marknadsföring dränera närliggande kommunala skolor på elever från socioekonomiskt starka hem.

Min fråga till statsrådet Lotta Edholm (L) är därför:

Har statsrådet för avsikt att presentera ett förslag som gör det möjligt för kommuner att säga nej till nyetableringar och utökningar av befintliga friskolor, till exempel där det saknas långsiktigt elevunderlag eller etableringen riskerar leda till ökad skolsegregation?

Fotnot: Texten är ursprungligen en skriftlig fråga till skolminister Lotta Edholm (L).

Nämnda personer

Lotta Edholm

Skolminister (L)
fil. kand. i statsvetenskap (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00