Debatt

Smittskyddsargumenten räckte inte – dags för en djurskyddsminister

Djurskyddsförordningen är regeringens ansvar och det finns ett stort stöd hos svenska folket för att införa åtgärder mot lidandet på minkfarmerna. Det är obegripligt att inget skett, skriver Camilla Bergvall, Djurens rätt.

”Minkindustrin hör hemma i historieböckerna, inte i framtiden.”
”Minkindustrin hör hemma i historieböckerna, inte i framtiden.”Foto: Patric Söderström/TT
Camilla Bergvall
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Efter ett års avelsförbud kommer minkfarmerna starta upp igen nästa år. Detta efter beslut från Jordbruksverket. Oavsett smittrisker för coronaviruset, som var skälet till avelsförbudet i år, fortsätter minkfarmerna vara risker för djurskyddet. Regeringen har haft all möjlighet att avveckla minkfarmerna under nuvarande mandatperiod, men ännu har inget hänt. De restriktioner som finns av smittskyddsskäl försvårar lönsamheten och försätter minkföretagen i konkurs.

Det är fegt att som politiker i dag fortsätta införa restriktioner mot en industri som ingen vill ha, utan att ha en ordentlig plan för avveckling. Inte bara drabbar det minkarna som riskerar bristande omvårdnad i sina trånga gallerburar när företag går i konkurs, utan det drabbar också människorna som försöker hålla huvudet över ytan i en bransch utan framtid.

”Inte värdigt Sverige”

Minkindustrin hör hemma i historieböckerna, inte i framtiden. Minkfarmer består av burar i långa rader där minkarna hålls trångt, utan möjlighet att utföra naturliga beteenden så som att leka eller ens tugga sin mat. De serveras sörja av slaktbiprodukter som de måste slicka i sig från burtaket. Den djurhållningen finns alltså i Sverige, enbart för att tillverkning av en produkt av flådda minkar som ingen i Sverige köper. Det är inte värdigt Sverige att ha kvar sådan här djurhållning, som i andra internationella sammanhang stolt skryter om ett starkt djurskydd.

Det behövs utan tvekan en djurskyddsminister i den kommande regeringsbildningen under Magdalena Andersson (S).

Faktum är att många andra länder i Europa gått om Sverige när det gäller skydd av rovdjur i fångenskap. Minst 17 länder har avvecklat eller är på väg att avveckla sin pälsdjursuppfödning. Danmark, som tidigare hade flest minkfarmer i världen, tog beslut om fortsatt förbud under 2022 på grund av riskerna för smittspridning mellan minkar och människor. Tvärtemot vad svenska myndigheter precis beslutat. I Sverige anges det vara näst intill riskfritt att återigen föda upp minkar på de få kvarvarande minkfarmerna i landet, så länge inte transport av levande eller döda minkar görs.

Politiken missar viktig fråga

Det är positivt att inga nya minkfarmer får startas upp under nästa år, men det får inte sluta där. Det finns flera starka skäl att även stärka djurskyddet genom att korrigera djurskyddsförordningen och inkludera tydliga krav på hur minkar ska kunna bete sig naturligt på farmerna. Som grund till en sådan ändring finns Jordbruksverkets utredning från 2019 som visade att det är oklart om dagens minkfarmer följer den nya djurskyddslagen gällande att förebygga onormala beteenden och främja välfärd.

Djurskyddsförordningen är regeringens ansvar och de har stort stöd hos svenska folket i att införa åtgärder mot lidandet på minkfarmerna. Det är obegripligt att ännu inget skett och att politiken missar en sådan viktig fråga för många väljare.

Det behövs utan tvekan en djurskyddsminister i den kommande regeringsbildningen under Magdalena Andersson (S). En minister som sätter djurens intressen först, som kan se till att minkarna får rätt till att bete sig naturligt och att minkfarmerna därmed kan avvecklas en gång för alla.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00