Debatt

Lindhagen om tiggeri: Moderaterna duckar för svåra frågor

SLUTREPLIK. Moderaterna saknar förslag som skulle minska utsattheten för en av de grupper i samhället som har det svårast, skriver Åsa Lindhagen (MP), i svar till Tomas Tobé (M) om tiggeriförbud. 

Åsa Lindhagen, Socialborgarråd Stockholms stad (MP), ger slutreplik i debatten om tiggeriförbud. 
Åsa Lindhagen, Socialborgarråd Stockholms stad (MP), ger slutreplik i debatten om tiggeriförbud. Foto: Karin Röse
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Åsa Lindhagen
Socialborgarråd Stockholm stad (MP)

Hur ett samhälle behandlar sina mest utsatta säger mycket om solidariteten och sammanhållningen i samhället. Därför blir jag bedrövad av att läsa om Moderaternas inställning till utsatta EU-medborgare och till tiggeri. Det viktigaste verkar vara att andra inte ska behöva se utsattheten. Moderaterna saknar förslag för att mildra utsattheten och förbättra situationen för de människor som skulle behöva det allra mest.

Utsattheten ökar 

I sin replik duckar Tomas Tobé genomgående i den fråga vi lyfte i vår ursprungliga debattartikel: Vad händer med de människor som ser tiggeri som sitt minst dåliga alternativ för att klara tillvaron för sig och sina barn om politiker förbjuder dem att få tigga? Att det i vissa fall förekommer att personer i tiggeri styrs av kriminella aktörer gör inte att risken för att människor tvingas in i människohandel eller prostitution försvinner för att tiggeriet förbjuds. Tvärtom finns mycket som talar för att utsattheten skulle öka. Här duckar Tomas Tobé. Det är fruktansvärt att människor utnyttjas för prostitution och människohandel. Men att det förekommer utnyttjande är i sig är inte ett argument för att införa tiggeriförbud, utan tvärtom bör vi vara väldigt försiktiga med att ytterligare strypa valmöjligheterna för människor som redan i dag är i en ytterst utsatt position. Risken är annars att människor drivs rakt in i prostitution och kriminalitet.

Förbättra genom samarbeten

Vi har ingenstans på något vis argumenterat för att tiggeri skulle vara en lösning. Tvärtom har vi ett ambitiöst arbete i Stockholm tillsammans med civilsamhället för att lindra nöd och ge människor vägledning i hur arbetsmarknaden och det svenska samhället fungerar. Vi har också etablerat ett samarbete med sociala myndigheter i Rumänien för att förbättra situationen på plats för dem som tigger. Tobé gör precis vad han påstår sig inte göra: Förfaller till enkla lösningar. Där vi arbetar brett med olika typer av insatser för att minska utsattheten för utsatta EU-medborgare så har Tomas Tobé bara en enda ”lösning”, nämligen tiggeriförbud.

Lägger fram enkla lösningar

Vi har ingenstans på något vis argumenterat för att tiggeri skulle vara en lösning.

Den replik som Moderaterna producerat gav vare sig svar på tal eller några exempel på lösningar, utan bevisade enbart det vi hävdade från början, att Moderaterna lägger fram enkla lösningar på komplexa problem. De duckar för svåra frågor och de saknar förslag som de facto skulle minska utsattheten för en av de grupper i samhället som har det som svårast idag.

Dokumentation

Tidigare debattartiklar om tiggeriförbud:

Förbjud inte människor från att be om hjälp

Politiker får inte ta till ensidiga lösningar på komplexa problem. Risken med ett tiggeriförbud är att fler tvingas in i människohandel och prostitution, skriver Åsa Lindhagen, socialborgarråd (MP).

Replik: Fattigdom minskar inte av att tillåta tiggeri

Alla fall av kriminell organisering, utnyttjande och människohandel borde förhindras. Generationer riskerar att fastna i fattigdom och utsatthet om vi tillåter tiggeri, menar Tomas Tobé, Rättspolitisk talesperson (M) i replik till Åsa Lindhagen, Socialborgarråd (MP).


Nämnda personer

Åsa Lindhagen

Miljö- och klimatborgarråd (MP) Stockholms stad
Industriell ekonomi (Linköpings uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00