Debatt

Slutreplik: Låt oberoende experter utvärdera Folkhälsomyndigheten, Forssmed

Det behövs en opartisk forskningsgrupp som kan granska Folkhälsomyndighetens insatser under pandemin, menar Johan Alvner, Peter Galatius, Peet Tüll och Petra Östergren.

Socialminister Jakob Forssmed (KD).
Socialminister Jakob Forssmed (KD).Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Johan Alvner  
Rådman Örebro tingsrätt och tidigare rättssakkunnig på socialdepartementet 
Peter Galatius  
Socionom och jurist med inriktning på förvaltnings- och socialrätt 
Peet Tüll 
Tidigare läkare, medicinalråd vid Socialstyrelsens smittskyddsenhet, konsult i smittskyddsfrågor åt WHO och ECDC samt medverkande i utformningen av svensk smittskyddslagstiftning 
Petra Östergren 
Doktorand rättsantropologi Lunds universitet 

Vi uppskattar att socialminister Jakob Forssmed (KD) har svarat på vår artikel där vi kritiserar att Folkhälsomyndigheten getts i uppdrag att utvärdera sin egen hantering av pandemin samt ”komplettera” Coronakommissionens betänkande. Det är särskilt lovande att Forssmed är öppen för ytterligare utvärderingar eller andra initiativ.

Granska Folkhälsomyndigheten

Som många andra medicinska, juridiska och akademiska kritiker har även vi haft höga förväntningar på att den nya regeringen skulle ta fasta på Coronakommissionens – och nu också Riksrevisionens –  kritik och tillse att en oberoende fördjupad utvärdering av den svenska pandemihanteringen, med Folkhälsomyndigheten i fokus, genomförs.

Läs också

Det är, som Forssmed skriver, viktigt att de specifikt epidemiologiska åtgärderna såsom effekter av testningsstrategier, olika handläggning av vaccinationer och smittspårningsåtgärder får en mångsidig belysning för framtida lärdom. Vi ser därför fram emot att Forssmed inom en snar framtid tillsätter en opartisk forskningsgrupp med motsvarande uppdrag som getts Folkhälsomyndigheten.

Läs tidigare inlägg i debatten

Experter: Fel att Forssmed låter Folkhälsomyndigheten granska sig själv

Det är anmärkningsvärt att socialminister Jakob Forssmed ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utvärdera sin egen hantering av pandemin. Det skriver Johan Alvner, Peter Galatius, Peet Tüll och Petra Östergren.

Forssmed: Pandemiåtgärderna bör utvärderas från flera håll

Regeringens nya uppdrag till Folkhälsomyndigheten syftar inte till att överpröva de granskningar som genomförts av Coronakommissionen och konstitutionsutskottet. Vi alla är betjänta av att pandemiåtgärderna blir belysta från flera olika håll, skriver socialminister Jakob Forssmed (KD) i en replik.

Nämnda personer

Jakob Forssmed

Socialminister (KD), förste vice ordförande Kristdemokraterna
Fil. mag i statsvetenskap (Göteborgs uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00