Debatt

Slutreplik: Kyckling spelar en viktig roll i kris

Att den mat som konsumenten önskar ska finnas i affären är inte längre självklart. Höj blicken och trygga Sveriges matproduktion, skriver Svensk fågel i en slutreplik.

I ett krisläge handlar det om att säkra svensk livsmedelsproduktion och&nbsp;inte vara beroende av mat från andra länder, skriver Svensk fågel i en slutreplik.<br>
I ett krisläge handlar det om att säkra svensk livsmedelsproduktion och inte vara beroende av mat från andra länder, skriver Svensk fågel i en slutreplik.
Foto: Anders Wiklund/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dagens situation med ett krigsdrabbat Europa, direkt efter en pandemi, behöver vi ha ett helhetsperspektiv gällande matproduktion i Sverige och i Europa.

Att den mat konsumenten önskar, som till exempel svensk kyckling, överhuvudtaget ska finnas i affären och dessutom till överkomliga priser är inte längre självklart.

Läs också

Skulle Sverige i ett krisläge begränsas av viktiga insatsvaror till lantbruket väntar akuta problem och därmed ett större behov att alla resurser används effektivt. Då handlar det om att säkra en svensk livsmedelsproduktion och avgörandet är om vi överhuvudtaget kommer klara av att leverera den mat som behövs för grundläggande näringsbehov till svenska folket.

Där spelar svensk kyckling en viktig roll som är hälsosamt, proteinrikt och näringstätt samt foder- och klimateffektivt. Några få tuggor ger massor av protein, vitaminer och mineraler med ett lågt, välbalanserat fettinnehåll.

En omöjlig ekvation

Den svenska produktionen har än så länge lyckats hålla den nästintill omöjliga ekvationen att leverera ett hållbart, resurssnålt och antibiotikafritt livsmedel från djur som föds under goda förhållanden på svenska gårdar.

Lantbrukarna satsar hårt på djurvälfärden, både genom hög kvalitet på stallmiljön, bra sammansatt foder och bra skötsel. Allt detta kontrolleras kontinuerligt av myndigheter och oberoende revisorer i enlighet med svensk lagstiftning och Svensk fågels djuromsorgsprogram, framtaget av forskare och experter.

Vi är en viktig del i den svenska matproduktionen och vill vara det även i framtiden.

Dessutom deltar vi även i forskningsprojekt på nationell och internationell nivå för att utveckla branschen. Svensk produktion ligger därför i framkant internationellt och kan erbjuda hög kvalitet på fågelprodukter som bland annat levereras till butiker, skolor, äldreboende och sjukhus.

Alla behöver hjälpas åt

I en konsumentundersökning som Svensk fågel låtit Novus genomföra i december 2021 framgår det att 84 procent av svenska folket tycker att det är viktigt att den kyckling som serveras i kommuner och regioner är uppfödd i Sverige. Branschen skapar dessutom arbetstillfällen i landsbygden.

Vi är därmed en viktig del i den svenska mat- och livsmedelsproduktionen och vill även vara det i framtiden. I dessa kristider i vår omvärld måste Sverige ha en stabil livsmedelsförsörjning och vid en eventuell kris inte vara beroende av import av mat och livsmedel från andra länder.

För att säkerställa den fortsatta höga nivån så att svenska konsumenter även fortsättningsvis ska kunna få prisvärd och hög kvalitet på svensk kyckling behöver i dagsläget alla hjälpas åt, där även politiska hjälpmedel är nödvändigt.

Det är dags att höja blicken, se realistiskt på krissituationen i Europa och trygga Sveriges matproduktion.

Läs tidigare inlägg i debatten

Djurens rätt: Säkra matproduktionen utan djurfabriker

Att fortsätta pumpa in statliga pengar i djurfabriker är inte en hållbar strategi för att sätta mat på bordet. Det är dags att blicka framåt och säkra såväl ett hållbart djurskydd som en hållbar livsmedelsproduktion, skriver Camilla Bergvall och Cecilia Mille från Djurens rätt i en replik.

Nu måste regeringen agera för att säkra svensk kyckling

Vi är en viktig del i den svenska mat- och livsmedelsproduktionen och vill även vara så i framtiden. Dock står vi nu inför mycket stora utmaningar. Det är nu hög tid att landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) bjuder in till ett brett samråd som handlar om hur vi ska kunna säkerställa svensk livsmedelsproduktion framöver, skriver Jenny Andersson, ordförande Svensk fågel.

Nämnda personer

Jenny Andersson

Ordförande Svensk fågel

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00