Skyttedal fortsätter kampen mot DN

KD-politikern har tidigare stämt Dagens Nyheter för att tidningen använt bilder från hennes privata Facebooksida, men förlorat den striden i en lägre instans. Nu begär hon resning i Högsta domstolen. 

Johan Manell

Konflikten tog sin början i mars 2015 då DN publicerade sex år gamla bilder från Sara Skyttedals (KD) privata facebooksida. Skyttedal valde att stämma tidningen och fick rätt i den första instansen. Men ärendet överklagades och i oktober 2018 gav Patent- och marknadsöverdomstolen DN rätt.

Läs också: Skyttedal förlorar mot DN i upphovsrättsmål

"Patent- och marknadsöverdomstolen har bedömt att DN:s publiceringar har skett i enlighet med de bestämmelser i upphovsrättslagen och EU-rätten som, under vissa förutsättningar, ger rätt att i en tidning återge fotografier i samband med en redogörelse för en aktuell händelse.", står det i domen från oktober. 

Sara Skyttedal skulle då betala DN:s rättegångskostnader på drygt en halv miljon kronor. Men nu har hon alltså valt att försöka ta frågan vidare till den högsta instansen. Högsta domstolen har ännu inte lämnat besked om den kommer att bevilja resning.

 

Nämnda personer

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (KD), ledamot i partistyrelsen
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00