Debatt

Skicka Jas-plan till Ukraina

Sverige har en plikt att stödja Ukraina i dess kamp för att upprätthålla sin suveränitet och territoriella integritet mot rysk aggression. Ett konkret sätt att göra detta vore exempelvis att bistå Ukraina med stridsflygplan, exempelvis det svensktillverkade JAS 39 Gripen, samt utbilda ukrainska stridspiloter, skriver tre företrädare för Muf.

Det är Ukraina som i dag slåss för europeisk säkerhet, trygghet och demokrati, skriver debattörerna.
Det är Ukraina som i dag slåss för europeisk säkerhet, trygghet och demokrati, skriver debattörerna.Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ukrainas försvarare har nu i över ett år heroiskt försvarat sitt land från den brutala invasionen Ryssland inledde den 24:e februari förra året. Året som varit har varit ett år av terror för den ukrainska befolkningen som sedan krigets början ständigt varit utsatta för attacker från den ryska militären, exempelvis genom artilleribeskjutning och missilattacker.

Ryssland bär ensamt ansvar för att det åter grävs såväl skyttegravar som massgravar på europeisk mark. Ukrainas försvar och heroiska insatser har imponerat och berört oss alla djupt och det är viktigt att vi européer fortsätter att stå i solidaritet med den ukrainska befolkningen, dess försvar och deras kamp för allas vår frihet.

Polens och Slovakiens besked under förra veckan om leveranser av stridsflyg till Ukraina är nu ett föredöme Sverige måste ta efter, för att kunna garantera Ukrainas förmåga att försvara sig och få kontrollen över sitt territorium.

Vapen påverkar krig

Under det senaste året har ukrainarna inte enbart bevisat att man kunde stå emot den ryska invasionen, exempelvis genom att försvara huvudstaden Kyiv, utan man har även lyckats med att trycka tillbaka den ryska armén och återerövra tidigare ockuperat territorium, däribland Cherson och Izium. Vapenleveranser från väst har varit A och O för Ukraina att kunna bedriva sin frihetskamp. Sverige och övriga länder i det internationella samfundet har bistått med allt från pansarskott, ammunition, luftvärnsrobotar, stridsfordon och nu på senare tid även stridsvagnar av typen Leopard, Abrams och Challenger. Dessa vapen sägs ha haft och kommer att ha en enorm påverkan på utgången av kriget som främst utspelar sig i den östra delen av landet, där inte minst staden Bakhmut blivit symbolisk för den enorma humanitära förlusten som kriget innebär.

Dags att skicka stridsflyg

En diskussion som däremot förts sedan krigets början och som varit en svår fråga för det internationella samfundet är den om leveranser av avancerade stridsflyg. Tyvärr har detta setts som en tabubelagd fråga från västerländska regeringar med argumentet att detta skulle bidra till ytterligare eskalering av kriget samt att det rent tekniskt skulle vara omöjligt att genomföra. Polen och Slovakien har nu visat att motsatsen är möjlig. Nu gäller det att övriga länder i det internationella samfundet tar efter, däribland Sverige.

Argumenten som har använts mot leverans av stridsflyg är desamma som användes för att till en början neka Ukrainarna leveranser av både artilleri och stridsvagnar. Vi tror att ett utökat stöd till Ukraina, där även stridsflyg ingår, är av största vikt för att garantera landets försvarsförmåga, skydda sin egna befolkning, samt motstå Rysslands fortsatta framryckningar.

Som en stark förespråkare för demokrati och mänskliga rättigheter har Sverige en plikt att stödja Ukraina i dess kamp för att upprätthålla sin suveränitet och territoriella integritet mot ryska aggressioner. Ett konkret sätt att göra detta vore exempelvis att bistå Ukraina med stridsflygplan, exempelvis det svensktillverkade JAS 39 Gripen, samt utbilda ukrainska stridspiloter.

Ukrainas kamp är vår

Sverige har en lång och stolt tradition av att exportera försvarsmateriel till demokratiska länder som är hotade av aggressioner från andra stater. Sverige har också en unik kompetens inom flygindustrin, som gör det möjligt för oss att leverera avancerad teknologi till Ukraina. JAS-stridsflygplanet är en av de mest avancerade flygplanen i världen och har visat sig vara effektivt inom ramen för dess uppdrag. 

Den svenska regeringen har visat ett stort engagemang för Ukraina och vi hoppas nu att Ulf Kristersson och regeringen även i egenskap av regering för Europeiska rådets ordförandeland har kraften att driva denna fråga vidare. Ukrainas kamp för frihet är samtidigt även vår kamp och den kampen kommer att fortsätta tills dess att varje rysk soldat har lämnat ukrainskt territorium. Det är Ukraina som i dag slåss för europeisk säkerhet, trygghet och demokrati. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00