Debatt

SD: Okunskapen om Syrien är ett faktum

DEBATT. Kurdiska hjältar tillåts slaktas av Turkiet i Afrin. Trots det röstade sju av åtta partier i riksdagen för rådslutsatser som uttrycker stöd till förövarna, skriver Markus Wiechel och Martin Kinnunen från Sverigedemokraterna.

Martin Kinnunen (SD) och Markus Wiechel (SD).<b>&nbsp;</b>
Martin Kinnunen (SD) och Markus Wiechel (SD).  Foto: Sverigedemokraterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Markus Wiechel (SD)
Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson
Martin Kinnunen (SD)
Riksdagsledamot och ledamot i EU-nämnden

 

Många fasas just nu över hur världen kunnat svika de tappra män och kvinnor som stred mot Islamiska staten i SDF-milisen och som nu bombas sönder och samman av Turkiet med allierade jihadister. Även den svenska regeringen har tillslut fördömt Turkiets agerande, som man med rätta kallar för ett brott mot folkrätten.

Det fruktansvärda som sker i nordöstra Syrien (Rojava) är dock på intet sätt något nytt. I nordvästra Syrien, Afrinregionen, såg vi också hur Turkiska trupper gjorde gemensam sak med jihadister i sin invasion av en förhållandevis fredlig del av det krigsdrabbade Syrien. Även då kom fördömanden från den svenska regeringen och även då sade man sig ”mana till återhållsamhet”, utan att Turkiet fick några som helst repressalier för sina handlingar.

En etnisk rensning

Vidare uttalade regeringen att man ”förväntade sig” att Turkiet skulle respektera FN:s säkerhetsrådsresolution 2401 om vapenvila i hela Syrien, trots att vi flera gånger sett att så inte har skett. Erdoğans regim har därmed kunnat fortsätta att bryta mot folkrätten.

Bara Sverigedemokraterna röstade emot rådslutsatserna och tydliggjorde i stället vår hållning om ett kompakt stöd till SDF och ett avståndstagande från Turkiet med allierade jihadister.

Martin Kinnunen och Markus Wiechel, Riksdagsledmöter, Sverigedemokraterna

Vräkningar, mord, kidnappningar och förtryck mot kurder har sedan det turkstödda övertagandet av Afrin blivit en del av vardagen, vilket visar vad som kan vänta i andra kurddominerade områden som Turkiet vill ockupera – så som Rojava.

Där planerar Erdoğan vad som närmast kan beskrivas som en etnisk rensning. Att styret i Rojava varit desperata nog att sluta ett avtal med den syriska regimen är därför ingenting konstigt, utan i stället något vi kunnat vänta oss.

Tidigt på bollen

Det är illa nog att regeringen står handfallna när i huvudsak kurdiska hjältar tillåts slaktas av Turkiet och att det tagit så lång tid innan man slutligen övervägde exempelvis ett vapenembargo. Än värre är att regeringen tillsammans med sju av åtta partier i riksdagen röstade för rådslutsatser som uttrycker stöd till såväl förövarna, den så kallade Syriska nationella armén (SNA), som offren, Syriens demokratiska styrkor (SDF).

SNA är en hårdför islamistisk rebellallians som bildades av den syriska interimsregeringen, som är den gruppering som EU-kretsen och övriga partier ställt sig bakom genom rådslutsatserna. Redan i samband med den turkiska invasionen av Afrin, när den här frågan behandlades, ifrågasatte vi regeringens och övriga partiers ställningstagande, dock med föga resultat.

Blicka framåt

Bara Sverigedemokraterna röstade emot rådslutsatserna och tydliggjorde i stället vår hållning om ett kompakt stöd till SDF och ett avståndstagande från Turkiet med allierade jihadister.

Okunskapen inom Regeringskansliet om vad som sker i Syrien är ett faktum. Vi hoppas dock att man lär av sina misstag och därmed tar avstånd från sitt tidigare indirekta stöd till jihadisterna i den så kallade Syriska nationella armén.

Nämnda personer

Markus Wiechel

Riksdagsledamot (SD)
Studier i statsvetenskap och vid socionomprogrammet (Linköpings uni.)

Martin Kinnunen

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, miljöpolitisk talesperson
fil.kand i nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget