SD i Stockholm: Inte tid för bidragskultur när vårdkrisen skördar liv

REPLIK. Liberalerna må vara glada över att vår budget inte har omsatts i praktiken, men det är bara en tidsfråga. Regionens främsta ansvar är inte lyxkultur som årligen slukar miljoner skattepengar, skriver Leonid Yurkovskiy (SD).

Leonid Yurkovskiy (SD)
Kulturpolitiskt ansvarig, Region Stockholm


När det stormar gäller det inte att stå stadigt och hålla fast i politiken som i dag misslyckas – det gäller att agera kraftigt för att få till förändring och i det här fallet, rädda liv. Dessvärre förmår Liberalerna i Region Stockholm varken bemöta rådande situation, eller Sverigedemokraternas förslag, på ett lämpligt sätt.

Bland annat påstår Liberalerna att vi tar resurser från föreningslivet, vilket är falskt. Men mest anmärkningsvärt av allt är att Liberalerna varken ändrar politik för att rädda liv eller presenterar en tydlig motivering till varför Region Stockholm, i en tid av kris, ska fortsätta på samma spår som tidigare.

Lyxkulturen slukar miljoner

Allt för länge har bidragskulturen fått spendera skattepengar under ansvarslösa förhållanden. Grunden till detta är Liberalernas trossats om att skattepengar måste gå till kulturen för att den ska kunna existera och frodas. Detta synsätt saknar såväl logisk som historisk förankring.

Liberalerna kritiserar att Konserthuset och den så kallade folkbildningen träffas av vår omdisposition. Men prioriteringen är fullt rimlig i en kris, då regionens främsta ansvar är sjukvård och kollektivtrafik, inte lyxkultur som årligen slukar miljoner skattepengar. I Sverige har vi fri utbildning från lågstadiet ända upp till universitetet, med såväl komvux som yrkesförberedande gymnasieprogram. Ska regionen då sponsra feministisk dansterapi eller liknande utbud medan kärnverksamheten lider?

Måste åtgärda misslyckandet

Det är beklagligt att vi måste påminna Liberalerna om den svåra situation som regionen befinner sig i, där politiskt påverkade otillräckligheter inom vården kostar liv. Vi har tusentals som lever med oupptäckt cancer eller får vänta på vård in i döden. Dessa människor är Region Stockholms ansvar. Håll i åtanke att detta är problem utöver pandemins förödelse, vilket aktualiserar besparingar och omprioriteringar, nu mer än någonsin.

Det är problematiskt när politiker är oförmögna att göra verkliga politiska prioriteringar. När kollektivtrafiken blöder pengar och när sjukvården inte kan åläggas fler besparingskrav måste vi vända på alla stenar om vi menar allvar med att försöka lösa situationen. Innebär det konsekvenser? Ja, annars vore det inte en sann prioritering. Är det konsekvenser som är värda att ta? Ja, för tiden är sedan länge inne för att åtgärda ett dödligt politiskt misslyckande.

Tidsfråga innan SD-budget

Även Liberalernas arbete med att ”skattepengar ska gå till rätt ändamål” kan givetvis starkt ifrågasättas, då de fortsatt vill ge stöd till islamistiska Ibn Rushd och fortsatt avstår från att inrätta sanktioner mot de ”kulturaktörer” som upptäcktes syssla med bedrägeri, framförallt i Järvaområdet.

Liberalerna må vara glada över att Sverigedemokraternas budget inte har omsatts i praktiken men det är bara en fråga om tid innan den gör det, och då får det äntligen vara stockholmarnas tur att glädjas.

Forrige artikel SKR och Kommuninvest: Måste skapas ett undantag från riskskatten SKR och Kommuninvest: Måste skapas ett undantag från riskskatten Næste artikel Utredare: Så får regeringen ett tydligare ansvar för skogen Utredare: Så får regeringen ett tydligare ansvar för skogen
Debatt: De dominerande nätplattformarna behöver begränsas

Debatt: De dominerande nätplattformarna behöver begränsas

DEBATT. Reglerna måste anpassas till en förändrad verklighet där långsiktiga effekter på konkurrens och innovation är viktigare än kortsiktiga priseffekter. Svenska företag måste kunna konkurrera, skriver Pontus Braunerhjelm, forskningsledare och professor.