Analys av 
Johan Manell

Säkerhetsfrågorna trumfar miljön i EU-valet

KOMMENTAR. Det börjar stå klart vilka politiker som kandiderar till EU-parlamentet. Säkerhetspolitiken kommer att vara i fokus i valrörelsen, visar Altingets genomgång av kandidaternas profilfrågor.

Johan Manell

Åtta av de nio svenska partier som är representerade i Europaparlamentet har presenterat sina toppnamn inför EU-valet. Miljöfrågorna är som tidigare viktiga för flera av kandidaterna. Men högst upp på prioriteringslistan hos flera kommer snarare frågor om försvar, migration, säkerhet och demokrati.

M bra exempel

Ett tydligt exempel på att miljöfokuset får stryka på foten är Moderaterna. Partiet som har haft en profilerad politiker i miljöfrågorna, Christofer Fjellner, ställer nu upp med en toppkvartett där ingen nämner miljö som den viktigaste frågan. 

Moderaternas lista toppas av Tomas Tobé, partiets rättspolitiske talesperson. Han vill driva frågor om lag och ordning, migration och terrorbekämpning.   

– Jag känner mig redo att gjuta mod i Europasamarbetet. Att bidra till att hålla ihop Europa och säkerställa att EU är en relevant röst i en väldigt osäker tid och värld, sade han i samband med att kandidaturen offentliggjordes. 

Kristdemokraternas toppnamn Sara Skyttedal framhöll i riksdagsvalet att rätts- och försvarsfrågor är något hon vill driva eftersom frågorna, enligt henne, har kommit för långt ned på agendan. 

Fler om migrationsbollen 

När det gäller migrationsfrågorna är Tobé inte ensam om den profilen. Cecilia Wikström som toppar Liberalernas lista är redan ansvarig från Europaparlamentets sida med att ta fram ett nytt asylsystem. Samtidigt toppas Socialdemokraternas lista av den tidigare migrationsministern Heléne Fritzon. Även Vänsterpartiets toppnamn Malin Björk har profilerat sig inom migrationsområdet. 

Cyberhot och försvar 

Också försvarsfrågorna är det flera av kandidaterna som profilerar sig inom. Centerpartiets Fredrick Federley har länge varit en förespråkare för mer samarbete kring cyberhot och digitala hot och menar att EU kan göra mer på försvarsområdet.  

Läs också: Federley (C): EU kan göra mer inom försvaret 

Nu står det klart att även Allan Widman (L), försvarsutskottets tidigare ordförande, kandiderar till EU-parlamentet. Även han vill driva säkerhetsfrågor.  

– Min uppfattning är att Europa upplever ett hot utifrån. Det är först och främst Ryssland som försöker att undergräva unionen. Ryssland har under lång tid velat splittra unionen, säger han till Altinget. 

Försvarsskeptiker 

Samtidigt har Vänsterpartiet i dag en parlamentariker, Malin Björk, som ser det som en av de viktigaste frågorna att stoppa det hon kallar militariseringen av EU.  

– Det borde vara omöjligt i och med EU:s fördrag. Men jag ser varje dag i Europaparlamentet att hur högern med delar av socialdemokratin ropar på ett militariserat EU. Jag tycker att det är en farlig utveckling och jag menar att EU bidrar till en upptrappning av konfliktnivåer, har hon sagt tidigare till Altinget. 

Läs också: Björk (V): EU:s militarisering är farlig 

En av Miljöpartiets toppkandidater Bodil Valero har varit ansvarig för EU-parlamentets årliga betänkande om vapenexportkontroll. Hon är dessutom försvarspolitisk talesperson för gröna partigruppen i EU-parlamentet och tycker liksom Björk att EU ska hålla tassarna borta från försvarsområdet.   

Läs också: Valero: "Medel från EU-budgeten ska inte tilldelas militära ändamål" 

Miljö finns fortfarande med 

Bland kandidaterna finns fortfarande miljöprofilerade politiker. Fredrick Federley (C) har förhandlat energifrågor i industriutskottet. I samma utskott sitter Jakop Dalunde (MP), som står på plats 3 på Miljöpartiets lista (men han har en bakgrund som försvarspolitisk talesperson för MP). MP har också klimatexperten och meteorologen Pär Holmgren på plats två. Samtidigt som Vänsterpartiet har som mål att driva mycket klimatpolitik i valrörelsen. 

Läs också: V: Vi har den mest genomtänkta klimatpolitiken

Men det går ändå inte att blunda för att miljöfrågorna inte är huvudfokus hos lejonparten av partierna. Inte ens Miljöpartiet har satt en utpräglad miljöpolitiker överst på listan. Alice Bah Kuhnke är förvisso miljöpartist och intresserad av miljöfrågor. Men den tidigare demokratiministern har mer profilerat sig i frågor om att bekämpa högerpopulism och nationalism.

Klimat i förbifarten

När Liberalernas partiledare Jan Björklund presenterade kandidaterna radade han upp frågor där EU spelar en viktig roll. Där nämndes klimatfrågan, men först efter punkterna migration, ekonomi, gränsöverskridande brottslighet och terrorism. 

Vilka frågor som valrörelsen i slutänden kommer att handla om återstår att se. Men det råder inget tvivel om att säkerhetsfrågorna kommer att spela en tung roll.

Nämnda personer

Allan Widman

Landshövding Kalmar län
jur. kand. (Lunds uni., 1991), officersutbildning (Officershögskolan, 1988)

Malin Björk

Europaparlamentariker (V)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00