Så reagerade Europa på det svenska valet

VAL. Det svenska valet har fått stor uppmärksamhet internationellt, och flera politiker runtom Europa twittrade sina reaktioner efter söndagens val. Inte minst uppmärksammas Sverigedemokraternas uppgång.

Foto: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.
Amanda Bergland

Gruppledare för Socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet (SPD), tyske Udo Bullman hyllar Stefan Löfven trots rekordlågt valresultat för Socialdemokraterna. "Under svåra omständigheter håller sig Socialdemokraterna fortsatt starka i det svenska valet. Grattis till Stefan Löfven och alla som kämpade så modigt. Europa har inte längre råd att blockeras av konservativa och extremhögern", twittrar han. 

SD hyllas

Sverigedemokraternas valresultat uppmärksammades av flera ledare för högerpopulistiska partier runt om i Europa. Bland annat Italiens inrikesminister Matteo Salvini från det högerpopulistiska partiet Lega skriver att Sverige, med hänvisning till Sverigedemokraternas framgång i valet, bestämt sig för att ändra riktning. "Sverige - multikulturalismens hemland och en modell för vänstern har nu bestämt sig att ändra väg efter år av vild invandring. Nu säger också de, med Jimmie Åkesson, nej till detta byråkraternas och spekulanternas EU, nej till illegala migranter och islamistisk extremism.”

 

"Dålig kväll för EU"

Även Marine Le Pen, partiledare för högerpopulistiska Front National i Frankrike, var nöjd över valresultatet. "Val i Sverige: ännu en dålig kväll utifrån EU:s perspektiv. Den demokratiska revolutionen i Europa fortsätter!", skriver Marine Le Pen på twitter efter att SVT presenterat sin vallokalundersökning. 

 

Nämnda personer

Udo Bullmann

ledamot Europaparlamentet, Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet
Doktorand i samhällsvetenskap (1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00