Debatt

Så kan du få C:s skolpolitik på rätt köl, Muharrem Demirok

Centerpartiet har en gyllene chans att lägga om sin skolpolitik på ett sätt som skulle vinna starkt stöd hos lärarkåren. Det skriver Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén, förbundsordförande i Sveriges lärare. 

Debattörerna har flera tips till Muharrem Demirok.
Debattörerna har flera tips till Muharrem Demirok.Foto: Caisa Rasmussen/TT
Johanna Jaara Åstrand
Åsa Fahlén
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

”Centerpartiet är på fel plats när det gäller skolpolitiken.” Orden är Muharrem Demiroks, valberedningens förslag till ny partiledare. Han har så rätt. Centerpartiet har verkligen hamnat snett. Centerpartisterna har länge försvarat skolkoncernernas vinstjakt och vägrat att ta till sig att skolpengens felaktiga utformning gör att svensk skola dras isär och göder friskolorna på ett otillbörligt sätt.

Friskolor överkompenseras

Systemet med peng-per-elev fungerar inte för att finansiera skolverksamhet. Orsaken är att skolan inte har kostnader per styck, utan består av skolklasser som bemannas av lärare i en gemensam skolbyggnad. Kostnaden för en lärare är densamma om klassen har 30 elever eller 20 och kostnaden för skolbyggnaden är på kort sikt tämligen opåverkbar.

När en friskola etableras så minskar elevantalet i den kommunala skolan och för att kunna hantera kostnaderna för löner, lokaler och läromedel måste kommunen höja skolpengen – eller skära ner kostnaderna på den kommunala skolan. Om kommunen höjer ersättningen är den tvingad att även höja ersättningen till friskolan. Simsalabim, så skapas ett friutrymme för stora vinster till friskolans ägare.

Saken har utretts grundligt av en statlig utredning och Riksrevisionen har kommit till samma slutsats: Friskolorna överkompenseras. Det här har Centerpartiet inte vågat ta i, utan har suttit i knäet på koncernerna. Vågar Demirok resa sig därifrån?

Slakta centerkorna

Och törs han slakta fler heliga centerpartistiska kor? Få partier har surrat sig så hårt vid att kommunaliseringen av skolan för över 30 år sedan var riktig. Vi lärare håller inte med. Vår arbetssituation har blivit sämre och all statistik visar att svensk skola blir allt mindre likvärdig.

Men hur skulle det kunna vara annorlunda? Sverige har ju tyvärr riggat ett system där det ska spela roll i vilken kommun en elev råkar växa upp – en kommun i välmående storstadskvarter som satsar på sina skolor eller en glesbygdskommun som inte förmår göra det.

Få partier har surrat sig så hårt vid att kommunaliseringen av skolan för över 30 år sedan var riktig.

För tjugo år sedan var Sverige ett av de länder med störst likvärdighet i skolsystemet. Oavsett faktorer som familjebakgrund eller boendeort, så fick eleverna en likvärdig utbildning. Men det var då det.

OECD har konstaterat att ett av svensk skolas stora problem är att ansvaret för skolan är splittrat på hundratals kommuner och friskolebolag. För ett parti som säger sig värna glesbygden borde detta vara besvärande.

Få bort vinstjakten

Ofta hör man från centerpolitiker att ett förstatligande av skolan inte är lösningen på alla problem. Nej, det finns givetvis ingen universallösning. Vad det handlar om är att staten behöver stå för finansiering och styrning så att vi får en likvärdig skola i hela landet.

Staten behöver inte nödvändigtvis överta arbetsgivaransvaret från kommunerna. Många andra offentligt finansierade samhällssektorer skiljer mellan huvudmannaskap å ena sidan och drifts- och arbetsgivaransvar å den andra. Det borde inte vara så svårt att övertyga kommunalråden i glesbygd om att det är bättre att få driva skola med statliga pengar än att taxera ut dem från de egna kommuninvånarna.

Centerpartiet har en gyllene chans att ändra sin syn på både staten och kapitalet. Sveriges lärare bara väntar på att få bort vinstjakten i skolan, att skolpengen reformeras och att staten kliver fram och tar huvudansvaret. Så vässar du den centerpartistiska skolpolitiken, Muharrem Demirok!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00