Debatt

S i EU-parlamentet: Ta emot asylsökande eller nekas EU-medel

DEBATT. Medlemsstater som inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter ska riskera indragen rösträtt i EU:s ministerråd eller uteblivet ekonomiskt stöd, skriver Socialdemokraternas EU-parlamentariker.

Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

EU ska vara relevant i medborgarnas vardag och ta sig an de stora framtidsfrågorna som inget land kan lösa på egen hand.

Heléne Fritzon (S)
Europaparlamentariker & delegationsledare
Johan Danielsson (S)
Europaparlamentariker
Jytte Guteland (S)
Europaparlamentariker
Erik Bergkvist (S)
Europaparlamentariker
Evin Incir (S)
Europaparlamentariker


Vi lever i en tid då högerextrema krafter vinner mark. Tryggheten och jobben utmanas och försämras. Samtidigt kräver klimathotet omedelbara åtgärder, nu. Då är det viktigt att Europaparlamentet, EU:s enda folkvalda institution, står upp för alla Europas medborgare och försvarar unionens grundläggande värden: Demokrati, jämlikhet och en hållbar framtid.

Aldrig mer

Aldrig mer får vi tillåta att extremhögern piskar upp hat mot dem som de pekar ut som främlingar eller oliktänkande. Aldrig mer får vi vara vara tysta när löntagarnas rättigheter attackeras, när kvinnors rätt till sin egen kropp ifrågasätts eller när vår tids ödesfråga, klimathotet, förnekas.

EU ska vara relevant

Vi svenska socialdemokrater kommer att ta den matchen i Europaparlamentet. Vi kommer att driva den politik som vi vet är mest effektiv för att stå emot hat och splittring, en politik som gör människor trygga och ger dem deras rättmätiga del av det välstånd som växer fram.

EU ska vara relevant i medborgarnas vardag och ta sig an de stora framtidsfrågorna som inget land kan lösa på egen hand.

Därför vill vi:

  • Skärpa kraven på alla medlemsstater att respektera de mänskliga fri- och rättigheterna och följa de gemensamma beslut som fattas – annars riskerar de indragen rösträtt i EU:s ministerråd eller uteblivet ekonomiskt stöd.

  • Driva på för att EU:s klimatmål om nollutsläpp av växthusgaser ska nås senast år 2050 och för att minska utsläppen med 55 procent till år 2030. Vi vill se fler nattåg i Europa och verka för att minska flygets klimatpåverkan. Användandet av onödig plast måste minska och kraven på ett bra djurskydd måste öka.

  • Stärka kvinnors rättigheter, bland annat genom att inrätta ett särskilt ”#metoo-direktiv”, bekämpa mäns våld mot kvinnor, stå upp för den fria aborträtten och kräva en jämställd EU-kommission.

  • Skapa ett socialt och mer rättvist Europa som verkar för fler trygga jobb, sätter löntagarnas intressen före storföretagens och försvarar svenska kollektivavtal. Vi ska kämpa för bättre villkor för yrkeschaufförer, strängare arbetsmiljöregler och för att införa ett socialt protokoll i EU:s fördrag.

  • Arbeta för en utveckling i alla Europas regioner, så att skillnader minskas och spänningar motverkas.

  • Värna vårt internationella samarbete och verka för en fri och rättvis världshandel, stärka insatserna för Europas säkerhet och öka pressen på övriga EU-länder att ta gemensamt ansvar för migrationspolitiken, genom att utesluta dem ur Schengensamarbetet eller neka dem EU-medel, om de inte tar ansvar för att registrera och ta emot asylsökande.

Motgift mot extremism

Fakta
Heléne Fritzon. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Jytte Guteland. Foto: Lars Hagberg
Johan Danielsson. Foto: Joacim Schwartz
Evin Incir. Foto: Viktor Wrange
Erik Bergkvist. Foto: Johan Gunséus

Vi vet alla vad som kan ske i ett splittrat och hatiskt Europa. Dit ska vi aldrig igen. EU skapades som ett motgift mot extremism – som ett samarbete för demokrati, välstånd, säkerhet, fred och frihet. I dag behövs det samarbetet mer än någonsin.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten: 

Warborn (M): EU ska bli bäst i världen på business

Företagarnas villkor har inte prioriterats tillräckligt högt i EU-politiken. EU ska skapa jobb genom att öka europeisk konkurrenskraft, skriver Jörgen Warborn (M), ny EU-parlamentariker.


Nämnda personer

Erik Bergkvist

Europaparlamentariker (S), ledamot i partistyrelsen
Doktor i nationalekonomi (Umeå uni., 2001)

Evin Incir

Europarlamentariker (S), chefsförhandlare för EU-direktivet om att bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer
Juristexamen (Uppsala uni., 2013)

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S), vice ordförande S&D, ledamot i partistyrelsen
Lågstadielärare (Högskolan Kristianstad, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00